Filip Latinovicz na putu oko svijeta

Koristite li često javni prijevoz, vjerojatno ste bar jednom zaboravili knjigu na njihovim sjedalima. A međugradske vožnje autobusom ili vlakom puno su ugodnije u društvu dobre knjige. No, je li vam se ikad dogodilo da po silasku s vlaka s tugom ustanovite kako je knjiga nastavila svoj put-bez vas? Jeste li se tada zapitali dokle je sve doputovala, je li našla novi dom ili zaboravljena u kupeu kruži uvijek iznova na istoj relaciji?

            Ne znamo jesu li knjižničarke iz Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar nekad davno u vlaku izgubile neku dragu knjigu i zapitale se u kakve je sve pustolovine upala ili ih je, pak, na mjestu u autobusu dočekala nečija zaboravljena papirnata suputnica, ali ideja za projekt jednostavnog naziva Book on the train naprosto je sjajna.

            Naime, nakon što su cijelog proteklog mjeseca smišljale nove načine promicanja knjige i čitanja i obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige na lokalnoj razini, vrijedne su daruvarske knjižnice jednu hrvatsku knjigu odlučile poslati na put oko svijeta. I tako su prošlog petka, 14. studenog, samo dan prije završetka Mjeseca hrvatske knjige, točno u 10:02 na vlak čije je odredište jedna od najljepših i najromantičnijih europskih prijestolnica, Budimpešta, smjestile jednog neobičnog putnika. U vlaku se, uz ostale putnike, našao Povratak Filipa Latinovicza Miroslava Krleže, naravno, preveden na engleski jezik. Za prijevod je zaslužna Zora Depolo, a knjigu je objavila zagrebačka izdavačka kuća VBZ. Hoće li se i kada Filip zaista vratiti na mjesto s kojega se zaputio u svijet manje je bitno jer cilj je ovog projekta još jednom ukazati na važnost čitanja i promicanja hrvatske knjige i književnosti, kako u hrvatskim okvirima, tako i u svijetu. Porukom koju će pronaći otvori li knjigu budući je čitatelj zamoljen tek da knjigu pročita, na adresu knjižnice pošalje razglednicu ili fotografiju sebe i knjige snimljenu u gradu gdje se knjiga zatekla te knjigu smjesti na slijedeći vlak.

            Koliko će svijeta Filip Latinovicz vidjeti i kojim će sve rutama putovati moći ćemo pratiti na karti svijeta postavljenoj u predvorju Knjižnice. Filipe, sretan ti put!

Advertisements