Muškarci u knjigama (uz Međunarodni dan muškaraca)

Pravi je muški dan jer upravo se danas, petnaesti put, obilježava Međunarodni dan muškaraca. Utemeljen je 1999. godine u otočnoj državi Trinidad i Tobago i premda je vijek obilježavanja njihova dana mnogo kraći od obilježavanja Međunarodnog dana žena, ovaj dan ima jednako važnu ulogu za napredak odnosa među spolovima. Promiče svijest o važnosti informiranja i brige o zdravlju dječaka i muškaraca, ističe važnost jednakosti među spolovima i u središte interesa postavlja modele ponašanja i muške figure koje ostalim muškarcima mogu poslužiti kao uzori.

            Čitanje nam daje priliku da upoznamorazličite tipovemuškaraca, neki su tako zanimljivi da ih poželimo i u stvarnosti upoznati, a neki toliko odbojni da čak i sama njihova prisutnost na stranicama knjige izaziva neugodne srse kralježnicom. Uz one „univerzalne“, svatko ima i ponekog „osobnog“ miljenika među pozitivcima i lista bi bila podugačka, no neki su ipak zaslužili spominjanje na današnji dan.

            Prije svih, ne možemo ne spomenuti svima nam jako dragog Malog princa, jednog od najmudrijih likova u književnosti. Naizgled će vam se učiniti da pred sobom imate bespomoćno, izgubljeno i naivno dijete što bez cilja luta svemirom, no upoznajući ga bolje, pred vama će se, poput njegove drage ruže, rastvoriti osoba čija je duša toliko čista, čija su pitanja prepuna mudrosti života i čiji je cilj povezan s jednim od najvažnijih pitanja, onim o smislu života. Mali je princ uzor od kojeg svi, a ne samo dječaci, možemo mnogo naučiti. Upamtite, nikad niste prestari za ponovna druženja s ovom mudrom plavom glavicom.

 mali princ

            Jednako mudar, iako mnogo ekscentričniji, najveći je detektiv moderne književnosti – Sherlock Holmes. Koliko je ovaj erudit, ekscentrik neospornog šarma prirastao srcima čitatelja još u svojim počecima govori podatak o bijesnoj masi koja je njegovu književnu ocu Sir Arthuru Conanu Doyleu na nebrojene načine izražavala nezadovoljstvo zbog smrti najpoznatijeg stanara Baker Streeta. Nezadovoljstvo je bilo toliko da je uspjelo Holmesa povratiti iz mrtvih.

 holmes

            Vraćajući se u književnu prošlost, pogled će nam zastati i na jednom plemenitašu, španjolskom vitezu Don Quijoteu. Poput mnogih drugih španjolskih plemića i on svog vremena i on teži oživljavanju uspavane viteške tradicije. No, umjesto sudjelovanja na ponekom viteškom turniru i pukih razglabanja o temi viteštva, Don Quijote, koliko je to u njegovoj moći, preuzima stvar u svoje ruke i sa svojim štitonošom Sanchom Panzom, kreće na put oživljavanja svoje romantične ideje. Pitanja i probleme ove de Cervantesove pripovijesti može se iščitavati na mnoge načine, no odaberete li onaj prema kojem je cilj ovog hrabrog muškarca iskorijeniti nepravdu, dodat ćete mu još jednu hvalevrijednu osobinu i učiniti još poželjnijim muškim uzorom.

don quijote

            Jedan od naših osobnih favorita u posljednje vrijeme je Matthew de Clermont, punokrvni vampir starog kova što ga je, u doba svijetlećih vampira stvorila američka povjesničarka Deborah Harkness ženski će spol osvojiti zaštitničkim nastojanjima spram svoje odabranice, no ono zašto bi se, u skoroj budućnosti, Matthew mogao naći i na univerzalnim popisima zanimljivih muških likova, jesu pozitivni pomaci koji iz njegove bestijalnosti stvaraju toplu (koliko hladnokrvno stvorenje to može biti) ličnost koja se sa svojim nedostacima i manjkavostima u karakteru stoički nosi.

 IMG_20141118_183232

            A jeste li svojim muškrcima darovali nešto za ovaj njihov Dan? Ideja je, sigurni smo, mnogo, no odlučite li se naknadno im darovati nešto papirnato, osim lutanja antikvarijatima u potrazi za dobrim, starim vesternima ili pretraživanja popisa najnovijih i najčitanijih trilera, onim hrabrijima preporučamo knjigu izraelsko-američke autorice Hanne Rosin zanimljivog naslova „Kraj muškaraca i uspon žena“. U njoj će vama utorica otkriti kako je došlo do kraha ere muške dominacije te kako se radikalne promjene u muško-ženskim odnosima odražavaju na temeljne društvene vrijednosti.

 kraj muškaraca

            Uz knjigu, svim našim muškim čitateljima čestitamo Međuarodni dan muškaraca!

Advertisements