Od sutra knjige sanjamo i na javi – počinje 20. Sa(n)jam knjige u Puli

Prosinac je vrijeme (pred)blagdanskog raspoloženja, vrijeme kad se svi malo češće smiješimo i kad su nam osmijesi malo širi no inače, a bez posebnog razloga. Gradske ulice, trgovi, pročelja zgrada i tople unutrašnjosti kuća oblače svoja blagdanska ruha, a božićne pjesme neizostavna su glazbena pozadina tih dana. Veselo je blagdansko ozračje tako intenzivno i lako ga se zasititi.

            Za knjigoljupce praznično raspoloženjezapočinje sredinom studenog. Iako tada samo najhrabriji (ili najzagriženiji) božićoljupci pjevuše „Zvončiće“ sebi u brk, ljubitelji dobre knjige širokih osmijeha prebiru po tisućama naslova na desecima štandova u dva paviljona Zagrebačkog velesajma na sajmu Interliber. I tek što Interliber završi, knjigoljupci se već okreću k moru. Ne, ne planiraju godišnji za kojeg će sve kupljeno neometano i pročitati. Ali razmišljaju o Puli, poprištu slijedećeg književnog sajma. A baš kao što je između Božića i Nove godine premalo vremena tako niti Interliber i Sa(n)jam knjige ne dijeli prevelik vremenski razmak. Pula će već od sutra o knjigama sanjati i na javi jer upravo 4. prosinca počinje dvadeseti po redu Sa(n)jam knjige u Puli, festival knjiga i autora.

            Zašto posjetiti Pulu od 4. do 14. prosinca? U predstojećih 10 dana 300 će, što hrvatskih što stranih, nakladnika ponuditi oko 15 tisuća naslova po cijenama nižim od 10 do 70 posto, a svakog će se dana održavati i književni Happy hour pa će prvi posjetitelj koji se u određeno vrijeme zatekne na štandu knjige moći kupiti po još povoljnijoj cijeni. Ovi su podaci sami po sebi dostojna pozivnica svakom zaljubljeniku u knjige, no njih 60 do 80 tisuća, koliko ih svake godine posjećuje Sajam, znaju da će, osim u mnoštvu knjiga i popustima, uživati i u danima ispunjenim prekrasnim programima.

            Zamislite dan koji započinje Doručkom s autorom,  završava Sutonom uz knjigu, a obiluje književnim događanjima, programima, konferencijama, okruglim stolovima i onim najljepšim-druženjima s autorima. Autora, baš kao ni programa, u Puli neće nedostajati. Sajam će biti domaćinom za gotovo 60 autora iz zemlje, regije i inozemstva, od Oksane Zabužko, Ljudmile Petruševske, Claudia Magrisa i Phillipa Claudela do Miljenka Jergovića, Vjerana Zappe, Jasne Horvat i Damira Zlatara Freya. Tematski okvir ovogodišnjeg programa vraća nas u 1914. godinu, a pulski će gosti njene odjeke, tragove i naslijeđa na bez sumnje zanimljiv način spojiti sa suvremenošću. Uz knjigu, u središtu pozornosti ove je godine i strip, a po prvi će se put na Sajmu, kroz program Puna je Pula, odati počast gradu domaćinu. U skladu s krovnom temom, veća će se pozornost posvetiti Sarajevu, a programi posebno osmišljeni kako bi se 1914. dodatno tematizirala su „Mlada Bosna“ u egzilu, Jučerašnji svijet, Cafe Herrenhof i Jučerašnji svijet u stripu.

            Uz bogat osnovni program, na devet će se sajamskih lokacija održavati i Program stripovske ulice, dječji i fellowship program. Za knjigoljupce je u Kinu Valli pripremljena revija filmova, a zatreba li vam predah od knjiga ili živa glazbena kulisa za čitanje, pripremljen je i raznolik glazbeni program koji će kulminirati, naravno, subotom pa će se Puljani i njihovi gosti na Svetog Nikolu u Monteparadisu moći razgibati uz Debelog precjednika i Noisefigt, a već slijedeće subote Uljanikom će zagospodariti Psihomodo pop. Pulski sajam zatvara se u nedjelju kada će se, točno u podne, održati dodjela nagrade Kiklop, a kako bi uprava Sajma još jednom pokazala kako, osim za knjigu, mari i za njenog čitatelja, prošle je godine utemeljena čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki koja se dodjeljuje najčitatelju sajma.

            Eto, treba li vam bolja pozivnica? Detaljan program Sajma pogledajte ovdje i nemojte reći da niste uspjeli pronaći nešto za sebe. Jer uz Sa(n)jam knjige u Puli i vaši će snovi o knjigama oživjeti. Bar kroz jedanaestodnevnu, festivalsku, pulsku bajku.

Advertisements