A Cheertastic Christmas Miracle – mala božićna poslastica Johna Greena

Kada osmogodišnjaka obitelj slučajno zaboravi povesti na božićne praznike u inozemstvo, a mećava roditeljima onemogući pravovremen povratak kući kako bi svi zajedno proveli Božić, sve o čemu ti roditelji mogu razmišljati je sigurnost njihovog djeteta. A sve što osmogodišnjak može učiniti jest rasturiti kuću u herojskoj obrani vlastitog doma od ne pretjerano spretnih, ali upornih provalnika. No, kad se isto dogodi roditeljima sedamnaestogodišnjaka, s automobilom parkiranim u garaži i gomilom mladih navijačica zarobljenih u kafiću niti tridesetak kilometara daleko…e, ti roditelji su u gabuli.

            A upravo to dogodilo se Tobinu. Njegovi su roditelji, pokušavši stići kući s medicinskog simpozija u Bostonu kako bi sa sinom proveli Božić, zapeli u zračnoj luci. A ono što je trebalo biti mirna Badnja večer provedena u društvu dvoje najboljih prijatelja uz James Bond filmski maraton jednim se telefonskim pozivom pretvorilo u ludu sniježnu avanturu izvan granica zdravog razuma. Telefonskim je pozivom ekipa obaviještena o dolasku autobusa prepunog dobro raspoloženih navijačica koje, zbog sniježne mećave, slijedećih nekoliko sati ostaju zarobljene u obližnjem vafl-restoranu. Naravno, postoji kvaka; trojica tinejdžera, trenutno jedinih zaposlenika na dužnosti, dogovorila su se kako će svatko pozvati grupu prijatelja, ali samo prva ekipa koja stigne do restorana, imat će privilegiju s navijačicama se i družiti. I kao da nije dovoljno pokušati spasiti živu glavu u sniježnoj mećavi, kako bi dodatno zakomplicirali tvar, dečki su odredili Twister kao glavnu propusnicu. Poneseni svatko svojim razlozima, Tobin, JP i Duke (koja je zapravo djevojka imena Angie, a nadimak je zaradila zahvaljujući zakašnjelom razvoju svog tijela i pogrešnoj procjeni jednog prodavača), uz pomoć obiteljskog limenog ljubimca, SUVa od milja zvanog Carla, pokušat će se suprotstaviti vremenskim neprilikama ne bi li i sami doživjeli djelić tog „navijačkog božićnog čuda“. Zahvaljujući vremenu uobičajeno putovanje od jedva 20 minuta pretvorit će se u višesatnu avanturu, nepobitno opasnu, moguće smrtonosnu, ali beskrajno zabavnu i prepunu komičnih momenata. Jer ono što je započelo kao nagonina vođena nepromišljenost troje gladnih i/ili uspaljenih adolescenata završit će kao romantična božićna priča čija će toplina ugrijati srca čitatelja hladnoći unatoč.

            Kratkom pričom Cheertastic Christmas miracle John Green dao je svoj doprinos zbirci Let it snow sačinjenoj od triju kratkih priča božićne tematike. Osim Božića i božićnog ozračja, svim je tim pričama zajedničko i to što se odvijaju u vrijeme najveće sniježne mećave. Iako se kratkim pričama često spočitava nedostatak prostora za kvalitetan razvoj radnje, karakterizaciju likova ili ulaska u dublje međuodnose u priči, Green je svojih 50ak stranica izvrsno iskoristio i sastavio priču prepunu topline, priču o troje tinejdžera povezanih dotad poprilično čvrstim prijateljskim sponama. no, kad se u priču uplete jedna od vječnih tinejdžerskih dilema zvana prijateljstvo ili ljubav stvari se, bar nakratko, čine ponešto kompliciranima.

            Neopisivo je olakšanje upoznati Greenove junake kao „obične“ tinejdžere. Njegovi junaci iz Gracetowna, zapeli u snijegu, ne umiru, ne nestaju netragom, nemaju čudne hobije niti neobične talente, a nisu niti blagoslovljeni krajnje neobičnim karakternim osobinama. Oni su jednostavno tinejdžeri, lakomi u svojoj naivnosti i arogantni u svojoj hrabrosti, uhvaćeni u trenutku. Mogao je to biti bilo koji, ni po čemu poseban, trenutak. Svatko tko se sjeća svojih tinejdžerskih dana (ili ih upravo proživljava) zna kako su upravo obični trenuci savršen materijal za gradnju onih posebnih.

Advertisements