“Postankom” čestitamo rođendan Karin Slaughter

Kažu da ime može uvelike odrediti osobnost svog nositelja. Vođen tom mišlju jedan je sveučilišni profesor izjavio kako nikada ne bi svoju kćer nazvao Sofija „da mala ne bi, ne daj Bože, bila glupa“. Ime, možda, može pomoći i pri izboru zanimanja pa je tako, po vlastitom sudu, Madonna mogla biti ili zabavljačica ili opatica. A kada je prije 44 godine u Atlanti rođena djevojčica, roditelji su je, ne misleći na njenu buduću profesiju, nazvali Karin. Ali prezime Slaughter nije ostavilo mnogo prostora pri izboru karijere. Na repertoaru bi se vjerojatno našlo poneko „muško“ zanimanje, a neki u šali primjećuju, i karijera profesionalnog ubojice. No, Karin „ubija“ samo na stranicama knjiga. I to vrlo uspješno.

            Sve je počelo Zaslijepljenom, nagrađivanim, prevođenim i prodavanim trilerom čija se radnja odvija u okrugu Grady, a glavna je protagonistica Sara Linton, okružna pedijatrica koja mrtvozorničkim poslom krpa kućni budžet. Uslijedile su druge, dosad još neprevedene epizode iz grantskog serijala, a paralelno s njim, u maniri najvećih majstora žanra, Slaughter razvija i atlantski serijal s disleksičnim GBI-jevim agentom Willom Trentom u središtu. Ćudljiv, kaotičan, nedruželjubiv, s izraženom ovisničkom crtom spram destruktivnih odnosa, Will i sam sebe teško podnosi, ali njegov ga britki jezik, dašak ironičnosti i nestašna smušenost čine čitatelju prihvatljivim. Slaughteričine glavne junake, omiljenu Saru i omraženog Willa, naizgled je nemoguće spojiti, ali autorici će i to poći za rukom u najrecentnijem hrvatskom prijevodu, Postanku.

            Vozeći se u posjet sinu i snahi, željno iščekujući ponovni susret s unucima, stariji bračni par na slabo osvijetljenoj državnoj cesti nalijeće na mladu ženu. Policija bi to okarakterizirala tek kao prometnu nesreću da unesrećenica nije bila potpuno naga i očito izmučena. Otkrivanjem mučiteljeve monstruozne tamnice i postavljanjem sumnje o još jednoj žrtvi, slučaj postaje prevelik za lokalnu policiju i na scenu stupa GBI, georgijska inačica FBIja. GBIjev agent Trent nije si u ranijim epizodama suradnje s lokalnom policijom stvorio imidž „momka iz kvarta“, a čini se kako dojam koji ostavlja ni sada ne namjerava popravljati. Njegovu partnericu Faith Mitchell, pak, muče problemi druge vrste. Iako tridesettrogodišnjakinja i majka već odraslog sina, teško pronalazi riječi kojima će svom partneru obznaniti kako se po drugi put sprema postati samohrana majka. Upravo skrivena trudnoća istražiteljski par dovodi do Sare Linton koja je život i karijeru u okrugu Grant napustila nakon suprugove pogiblje te sada pomaže zbrinjavanju hitnih slučajeva u atlantskoj bolnici. Jedan takav je i Faith, baš kao i nepoznata djevojka čije ozljede ne mogu promaknuti iskusnom Sarinom mrtvozorničkom oku. Budući da je i samo žrtvino održanje na životu velik uspjeh, postupak ispitivanja je nemoguć, a vrijeme je, kao i uvijek kada se nasilje uplete, odlučujući faktor.

            Iako se susreću po prvi put, do svršetka prvog zajedničkog slučaja, Will, Faith i Sara Linton djelovat će kao pravi trokut, dvije žene što se čas slažu, čas mrze, a većinom samo trpe i muškarac naviknut na žensku dominaciju, kako u privatnim, tako i u profesionalnim sferama svog života. Naravno, kao pravi profesionalci, svoje će razmirice ostaviti po strani kako bi pomogli žrtvama svirepog mučitelja. Ali čini se kako ih svaki trag vodi u slijepu ulicu i  dok broj potencijalnih žrtava raste, vrijeme postaje njihov najveći neprijatelj, a ime sumnjivca vrući kesten u rukama GBIja.

            Poput Zaslijepljene i Postanak je protkan religijskom simbolikom. No, baš zbog ranijeg iskustva čitatelj neće odmah krenuti u potragu za atlantskim religijskim fanaticima. A Slaughter ne prestaje iznenađivati. U Zaslijepljenoj nas je šokirala pokazavši nam koliko je dugo izopačeni um spreman čekati ne bi li proveo svoj neljudski naum dok nas Postankom upozorava na sve oblike što ih je zlo u stanju poprimiti i na opačinu koja se skriva gdje bismo je najmanje očekivali. Izvrstan triler i, kako se čini, začetak dinamičnog istražiteljskog trija. Napetom radnjom, zanimljivom pričom i vještim pripovijedanjem, Karin je još jednom dokazala da bi u svom poslu jednako uspješna bila ma kako se prezivala.

Advertisements