U Kini i knjige putuju podzemnom

Svakodnevno i dugotrajno putovanje na posao, u školu ili kretanje u običnu šetnju gradom može biti prilično zamorno ako koristite usluge bučnog i prezagušenog javnog prijevoza. Te su činjenice bolno svjesni i putnici, posebice stanovnici višemilijunskih gradova koji, silom prilika, svoj put kući traže u vršnim satima. Poznato je kako je knjiga najbolji čovjekov prijatelj i univerzalni lijek protiv dosade te stoga ne iznenađuju sve češći prizori čitatelja udubljenih u napeto štivo, lica zakrivena knjigom dok čekaju da se na semaforu napokon  pojavi zeleno svjetlo i tramvaj ih dovede do odredišta. Naravno, stanovnici megapolisa će vam reći, želite li da vam putovanje što brže prođe, koristite podzemnu i, u društvu dobre knjige, na odredištu ste za tren! Taj je savjet, čini se, netko došapnuo  knjigama jer se odnedavna i one voze podzemnom linijom broj 4 kojom putuju stanovnici glavnog kineskog grada, Pekinga.

            Kako bi svojim sugrađanima omogućila da bez ikakvih prepreka uživaju u knjigama i na taj način ožive monotonu atmosferu podzemne vožnje, tvrtka koja organizira pekinški podzemni javni prijevoz, Beijing MTR, u suradnji s kineskom Nacionalnom knjižnicom, pokrenula je 12. siječnja na gradskoj liniji broj 4 prvu podzemnu knjižnicu u svijetu pod nazivom M Subway Library. Ako ste pomislili kako će se odsad, uz vozača i kontrolora karata na toj liniji redovito voziti i knjižničarka s probranom zbirkom knjiga, prevarili ste se. Knjige će podzmenom putovati virtualno, a svim će korisnicima biti dostupne putem QR kodova otisnutih na unutarnjim stijenkama vagona podzemne. Putnici će kodove moći očitati uz pomoć svojih pametnih telefona ili tableta i na taj način potpuno besplatno (i neovisno o tome jesu li članovi Nacionalne knjižnice) preuzeti željenu knjigu i uživati u njenu čitanju. Cilj je ovog projekta povećati svijest o nacionalnoj kulturi, učiniti da mjesta javnog okupljanja „odišu“ kulturnom atmosferom te izvesti knjigu i znanje iz njihovih hramova i navesti ih da se „kreću“ među svojim korisnicima i na taj im se način približe. Kako bi se što više približili tom cilju, knjižničari i kustosi Nacionalne knjižnice osmislili su niz tematskih kulturoloških programa kojima će upotpuniti ponudu pokretne virtualne knjižnice. Prvi u nizu programa nazvan je Naši likovi i slavi kulturološku  različitost više od 30 narodnosnih skupina koje suobitavaju na kineskom tlu. Osim naglaskom na domaću književnost čiji su junaci ujedno i predstavnici svojih skupina, program će se provoditi i postavljanjem paralelne izložbe u javnim prostorima podzemne željeznice i prostoru Nacionalne knjižnice.

            Ovim će programom, osim kraćenja vremena pri svakodnevnim putovanjima, stanovnici Pekinga proširiti svoje znanje o kulturnoj povijesti i različitosti svoje zemlje. A dok oni uživaju u prvoj podzemnoj knjižnici na svijetu, nama ostalima preostaje samo da na put ne krećemo bez knjige i dovoljno velike torbe.

Advertisements