Kupoholičarka u Holivudu

Ponekad je teško biti objektivan spram prijateljevih postupaka. Čak i kada su oni nesmotreni, ishitreni ili nazigled sebični,  na neki ih način želimo opravdati jer u našem je sjećanju ostala zaleđena jedna potpuno različita slika i ne možemo se oteti dojmu da ta osoba i dalje živi. Jednako je i s dragim nam autorima, ponekad smo im, na račun nekadašnjih sretnijih druženja, skloni progledati kroz prste i zatomiti poriv za krtičnošću. A kad uz pustolovine glavne protagonistice književnog serijala provedete mnoge ugodne večeri tijekom jednog cijelog desetljeća, prateći njene luckaste ideje, smijući se njenoj neopterećenoj vrckavosti i strepeći nad njenim financijskim stanjem više no što to ona sama čini, sa svakim se novim nastavkom osjećate kao da nakon dugog vremena ponovno susrećete staru prijateljicu. A kad je životni put navede u Hllywood pred sobom imate priču koju ne želite propustiti.

            Becky (koja već odavno nije Bloomwood) i njena mala obitelj zamijenili su miran život u oxshottskoj kući Beckynih roditelja moderno uređenom, unajmljenom urbanom vilom u Los Angelesu. Na to ih je „natjerao“ posao njena supruga Lukea, zaduženog za vođenje PR tima velike holivudske zvijezde Sage Seymour. Iako željna zvjezdanog društva, Becky se isprva zadovoljava poslom savjetnice za kupnju u jednoj losanđeleškoj robnoj kući. No, kada je zbog ekonomske računice otpuštaju i prije no što je započela s poslom, ona kao prava ovisnica o kupovini odlučuje svoju tugu utopiti obilaskom šoping-meke na Rodeo Driveu. Pritom, posve slučajno, u pokušaju krađe, ni manje ni više, nekoliko pari bijelih sportskih čarapa lovi poznatu holivudsku glumicu i tu počinje njena avantura. Brbljava, nesmotrena i luckasta kakvu je pamtimo, Becky tu tajnu, obećanju unatoč, izbrblja u najnezgodnijem mogućem trenutku. No, nema brige jer, iako Hollywood naizgled neke pogreške ne oprašta, nema toga što se u tvornici snova ne može pretvoriti u kartu za uspjeh. Uz pravog menadžera i pravu strategiju, naravno. A Becky odavno želi uspjeti u svijetu mode i karijera holivudske stilistice za glumce s A liste bila bi neočekivani, ali dobrodošao nusproizvod kratke američke avanture obitelji Brandon. Pitanje je samo koju je cijenu vrckava šopingholičarka za to spremna platiti?

            Kao i čitatelji, i njeni su najbliži navikli na vrckavu i nesmotrenu Becky, čiji ormari pucaju od nikad nošene odjeće, „djevojku sa zelenim šalom“, „crvenom torbicom“ i mnogim „bezvremenskim modnim investicijama“ čiju vrijednost i sama zaboravlja onog trena kad, baš poput svoje kćeri Minnie, može veselo uskliknuti „Mojeeee!“. No, iako su navikli da od njih krije iznos minusa na bankovnom računu, nisu očekivali da će u minus otići i njena ljudskost. Ovog puta Beckyn najveći problem nije glad za kupovinom već glad za slavom, zaslijepljujuća i sveprožimajuća želja zbog koje će ostati slijepa na bračne probleme svoje najbolje prijateljice Suze, na neobičnu situaciju u kojoj se zatekao nejn otac, a neće primjetiti niti Lukeove poglede prepune neodobravanja.

            I tek što poželjeli lupiti glavom o zid jer ste, ponovno, zaboravili koliko vas druženje s nekim prijateljima (pa bili oni i literarni) može izmoriti i učiniti razdražljivima, Sophie Kinsella pred vas će ponovno postaviti djevojku s kojom su i beskrajne kupovine postale zabavnije i servirati vam šarmantnu priču s malo mističnog začina i elementima trilera na što nisu navikli niti najzagriženiji Kinsellini fanovi. Ipak, učinila je to poprilično vješto i čitatelja ostavila u napetom iščekivanju novog, osmog po redu, druženja s vrckavom Šopingholičarkom.

            Kupoholičarka u Holivudu će vas razbjesnjeti i učiniti da se osjećate bespomoćno i pomalo frustirano prije no što vam vrati osmijeh na lice i samo će najuporniji proći kroz gotovo 450 stranica prije no što ponovno počnu vjerovati u Becky. No, s druge strane, samo su najzagriženiji s njom proživjeli šest preghodnih pustolovina bez odustajanja. A od prijateljstva koje gradimo godinama ne odustajemo lako, zar ne? Pa bilo ono i „samo“ literarno.

Advertisements