Na Valentinovo posebno volimo – knjige!

Volite li Valentinovo? Ili vas već i od samog pogleda na crvena srca, mediće u majicama sladunjavih natpisa i ruže hvata očaj? Ideja je, reći će mnogi, svprožimajuća jer ideja je slaviti ljubav, ali ne bismo li ljubav trebali slaviti svakog dana? I zašto samo romantična ljubav kad je toliko oblika ljubavi čija toplina može ugrijati naša srca? A bog Konzumerizmos odgovara : „Romantična ljubav jer najlakše ćete mi svoje novčanike otvoriti ako vam ponudim nešto čime ćete očarati osobu za koju ste romantično zainteresirani“ i pritom se pokvarenjački osmjehuje. No, ove godine bogu Konzumerizmosu možete se nasmijati u lice, snižene čokoladice pojedite sami, a na plišasti poziv da budete baš „njegova (ili njena) ljubav“ jednostavno odmahnite jer ove se godine za Valentinovo poklanjaju knjige.

international book giving day

Mda, ako je vaša romantična aspiracija ujedno i knjigofil(ka), pomislit ćete. Ali ne! Kampanjom Čitam, dam, sretan sam ove su se godine i hrvatske knjižnice uključile u obilježavanje Međunarodnog dana darivanja knjiga koji se, gle čuda, poklapa s blagdanom svetog Valentina. Na ideju o rezervaciji jednog datuma kako bi poslužio kao godišnji podsjetnik na svakodnevnu aktivnost došli su 2012. godine Amerikanka Amy Broadermore i njen sin zahvaljujući kojima već četvrtu godinu zaredom entuzijastična i brzorastuća skupina Valentinovo proslavlja knjigom. Hvale je vrijedno što su projekt započeli i na životu održali knjiški blogeri, ljubitelji knjige iz svih krajeva svijeta okupljeni oko zajedničkog cilja; omogućiti svakom djetetu na svijetu da osjeti čar čitanja i u rukama drži makar jednu vlastitu slikovnicu. Za cilj tako vrijedan nije teško odvojiti niti malo slobodnog vremena, a volonteri ističu kako s veseljem i nadom šire svijest o nužnosti čitanja za djetetov razvoj. Oni knjigama neskloniji zapitat će se je li to zbilja potrebno pored toliko drugih, egzistencijalnih problema s kojima se djeca danas susreću. No, itekako je bitno jer, nakon zadovoljenja osnovnih životnih potreba, osobni rast i razvoj izrazito je bitan, a bez zadovoljnog i potpunog pojedinca nema napretka niti za društvo u cjelini. Usto, nastoji se ukazati na činjenicu kako je, osim u zemljama u razvoju gdje većina djece ne posjeduje vlastitu slikovnicu, taj problem vrlo prisutan i u, primjerice, Ujedinjenom Kraljevstvu gdje jedna trećina djece nema vlastitu knjigu ili u SADu gdje čak dvije trećine malih Amerikanaca ne znaju za radost vlastite slikovnice. Stoga se odrasli pozivaju da 14. veljače svojim malim prijateljima, susjedima ili članovima obitelji daruju slikovnicu ili da istu ostave u čekaonicama, dječjim vrtićima školama ili na mjestima gdje će djeci biti dostupna kako bi je mogla pročitati i, ako žele, „posvojiti“.

čitam, dam, sretan sam

       Potaknuti podacima koji govore kako 1700 hrvatskih jednogodišnjaka i gotovo 800 trogodišnjaka ne posjeduje vlastite slikovnice i dječje knjige, ljudi iza prve nacionalne kampanje za čitanje naglas Čitaj mi pokrenuli su akciju Čitam, dam, sretan sam kojom se djecu i roditelje poziva da 14. veljače daruju slikovnice onima koji ih nemaju. Akciji su se priključile i gotovo sve narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj pa ćete tako gotovo sigurno u svojoj omiljenoj lokalnoj „riznici znanja“ pronaći kutak namijenjen ostavljanju slikovnica i dječjih knjiga koje želite darovati, a vrijedne knjižnične vile odnijet će ih, po završetku prikupljanja, ondje gdje su najpotrebnije; u dječje vrtiće, pedijatrijske, onkološke, psihijatrijske i ostale bolničke odjele koji skrbe o najmlađim pacijentima.

ljubav malim slovima

            Dan darivanja knjiga namijenjen je onim najmlađima, ali prave geste ne poznaju dobne (kao ni ostale) granice, stoga Valentinovo iskoristite kako biste sebi ili dragoj vam osobi poklonili knjigu. Ne znate, ipak, što pokloniti? Željeli biste ostati u valentinovskom ozračju i pokloniti ljubav, ali ne biste željeli pokleknuti pred stereotipima? U tom vam slučaju preporučamo dva španjolska pisca; Francesca Mirallesa čija će Ljubav malim slovima očarati zaljubljenike u ljubav spram malih, svakodnevnih stvari koje katkad i ne primjećujemo ili im ne pridajemo pažnju kakvu bismo trebali, a upravo su one te koje u naš život unose raskoš boja i tek kada njih počnemo cijeniti, upoznat ćemo i ljubav. Ako vam se i to čini presladunjavim pronaći ćete se u Zaljubljivanjima  Javiera Mariasa u kojem se dvije vječne teme čijim se propitivanjem pisci bave otkad je književnosti, ljubav i smrt, isprepleću gotovo do srži. Ne bojte se, nije to klasična ljubav-i-smrt tematika, ovdje se radi o oživljavanju i proživljavanju svake pojedine emocije prije no što je moguće nastaviti dalje. Ako se to ikad pokaže mogućim…

zaljubljivanja

            Ljubitelji povijesnih priča zaslađenih žličicom ljubavi uglavit će se u Vrijeme između krojenja Marie Duenas i uživati u gotovo slikarskom mlade Madrižanke Sire Quirroge vođene vještom rukom španjolske sveučilišne profesorice. Sira će se, zbog mladenačke lakomislenosti i kataklizmične ljubavi naći pogođena ratnim vihorom i zakulisnim igrama o kojima, kao siromašna krojačka kći, nije mogla ni sanjati, a čitatelju će pružiti veličanstveno putovanje u Španjolsku u osvit Drugog svjetskog rata.

vrijeme između krojenja slika

            Ovo su naša top tri prijedloga za ovogodišnju proslavu ljubavi, a ako ste još uvijek neodlučni ili želite pokloniti knjigu osobi čije čitateljske navike i nisu baš konzistentne, predlažemo vam da slijedite primjer knjižničarki s osječkog Ekonomskog fakulteta. Pripremite toj osobi spoj s knjigom naslijepo jer, kao što neka srca vape za ljubavlju, njegovo (ili njeno) pati za dobrim štivom i stoga odaberite nekoliko, tematski različitih, naslova po svom ukusu, lijepo ih umotajte i darujte dragoj osobi. Ljepota je tim veća što u tako odabranom daru možete uživati zajedno.

couples reading together

Advertisements