Slomljena – triler koji glavnim likovima donosi oslobođenje od spona prošlosti

Kažu da male gradske zajednice ne pate od osjećaja otuđenosti svojstvenog velikim gradovima. Stanovnici su, tvrde, bliži jedni drugima i spremniji pomoći, osjećaju se sigurno pa ni ne zaključavaju automobile ili ulazna vrata, a ulicom hodaju ne plašeći se zvuka koraka iza sebe. A upravo su gradići počesto pozornica za najsvirepije zločine. Ili je tome tako samo u napetom, fikcionalnom svijetu kojim vladaju autori(ce) kakva je i Karin Slaughter? Čitatelji su od Karin već mogli naučiti kako zlo poprima najraznovrsnije oblike i izvire čak i iz najsigurnijih mjesta. Stoga i nije za očekivati da će zločini ispripovijedani Slaughteričinim glasom potresti mravinjak kakav je New York. Uostalom, u maloj sredini svaka vijest višestruko glasnije odjekne. Posebice ako nosi negativan ili jezovit predznak.

            A gradićem Heartsdaleom u okrugu Grant vrlo je glasno odjeknula vijest o povratku Sare Linton, nekadašnje gradske mrtvozornice i udovice policijskog zapovjednika. Makar taj povratak bio samo poradi obiteljskog okupljanja povodom Dana zahvalnosti. Gradu u kojem je odrasla Sara i nema na čemu biti zahvalna jer joj je, prije jedva četiri godine, oduzeo supruga za što ona krivi samo jednu osobu; Jeffreyevu partnericu, detektivku Lenu Adams. Od nesreće njih se dvije nisu susretale i Sara bi bila posve mirna kada bi tako i ostalo, no poziv kojim privremeni zapovjednik Frank Wallace traži njenu pomoć u zbrinjavanju nestabilnog i rastrojenog pritvorenika, prekinut će Sarin odmor i podsjetiti je koliko joj nedostaje njen stari, mrtvozornički posao i koliko je i dalje slaba na miris nerazriješenog zločina. Sarina želja da, osim kao glasnogovornica onih koji sami o sebi više ne mogu govoriti, progovori i kao optužujući glas kojim bi mogla uništiti Lenu u profesionalnom smislu, dodatno će zapaliti već usijanu atmosferu u policijskoj postaji. Jer, dok mjesna policija nevoljko nastoji razriješiti ubojstvo studentice čije je tijelo izvučeno iz rijeke i samobuojstvo mladog pritvorenika, njihov rad nadzire i nepravilnosti pokušava otkriti jedan od GBIjevih najboljih agenata, Will Trent, koji se u okrugu Grant pojavio na Sarin poziv.

            Will i Sara kao multidisciplinarni istražiteljski dvojac djeluju jednako uvjerljivo i upsješno bez obzira na svoju trenutnu lokaciju i zatečenu situaciju. A ovog im puta situacija nimalo ne olakšava; Sara, iako na „domaćem terenu“, osjeća kako u tu zajednicu više ne pripada i s primjetnom dozom nelagode upliće se u istragu dok su Willu policajci u sjedištu grantske policije od samog početka vrlo jasno dali do znanja koliko se vesele njegovom njuškanju. Zatečenom situacijom u okrugu Grant zatečeni će ostati i hrvatski čitatelji. Naime, hrvatski su čitatelji likove iz serijala o okrugu Grant dosad imali prilike upoznati samo čitanjem prvog dijela serijala, Zaslijepljene, čiji zaplet potiče na suosjećanje s mladom policajkom Lenom i ostavlja likove u skladnim odnosima te stoga nije posve jasno na koji su se način likovi razvijali i što je dovelo do Jeffreyeve pogiblje i otvorenog neprijateljstva dviju žena. Stoga je iščitavanje Slomljene hrvatskim čitateljima trostruko zanimljivo jer se, uz potragu za svirepim ubojicom i lošim policajcima, cijelo vrijeme u primisli  pitaju što se to dogodilo u prošlosti Lene Adams i Sare Linton. Hoće li autorica udovoljiti njihovoj znatiželji ili će dopustiti prošlosti da ostane čvrsto zatvorena i ne remeti tok sadašnjosti dopuštajući joj da preraste u budućnost?

            A budućnost bi, nakon dugog razdoblja letargičnosti i nazadovanja, mogla donijeti napredak glavnim likovima. Namjesto da, kako naslov sugerira, svoje likove slomi, autorica ih dodatno osnažuje. Dovodi do točke lomljenja i potom uspravlja, zatvarajući pritom pukotine nastajale godinama. Je li riječ o mirnijem nastavku ili novom početku za trenutno najnapetiji istraživački par teško je reći, no i sam stil Slomljene to daje naslutiti. Ne oduzevši priči ništa od uobičajene napetosti i jezovitih primjesa, autorica nam nešto lakšim i smirenijim načinom pripovijedanja daje naslutiti kako se ovaj put ne bismo trebali usredotočiti samo na iščitavanje zločina. A osjećaje je, kao što znamo, puno teže iščitati.

Advertisements