Stvarao je vlastite svijetove, a sada je zauvijek napustio naš

Sir Terry Pratchett, jedan od najproduktivnijih suvremenih pisaca preminuo je 12. ožujka, u svom domu,u krugu obitelji. Ostat će zapamćen kao autor sage “Svijet diska” koji je, u zenitu svoje stvaralačke karijere objavljivao i do 3 knjige godišnje. Bio je drugi najčitaniji britanski autor, odmah nakon J.K.Rowling, a njegova su djela prevođena na 37 jezika i prodana u preko 85 milijuna primjeraka. Zbog doprinosa književnosti kraljica Elizabeta II. proglasila ga je vitezom.


No, ostat će zapamćen i kao velik čovjek i humanist. Naime, nakon što mu je dijagnosticiran rjeđi oblik Alzheimerove bolesti Pratchett je brojnim javnim nastupima, govorima, tekstovima pa i dokumentarnim filmom nastojao podići svijest o toj bolesti koja, kako je jednom izjavio, zahvaća gotovo svaku obitelj na svijetu. Svojim je primjerom pokazao kako je i intelektualno i fizički aktivan život moguć i u tim uvjetima. Osim svog vremena, duha i neodoljive upornosti, Pratchett je za istraživanje Alzheimerove bolesti donirao i financijska sredstva.


“Vrijeme je droga. Previše vas vremena ubije” 66 godina nikako nije previše vremena, ali za takve kao što je Pratchett vrijeme se ne računa običnim, zemaljskim načinom.Zaljubljenici u književnost sjetit će ga se svaki put kad pobjegnu u svijet fantastike, a zaljubljenike u zvjezdano nebo na nesuđenog će astronoma pri svakom pogledu “gore” podsjetiti asteroid 127005 Pratchett.

Advertisements