Slavonski Brod pjesmom, smijehom i pričom slavi Ivanu

Slijedeće subote, 18. travnja, obilježit će se 141. godišnjica rođenja književnice koja je kao nitko drugi uspjela pobuditi dječju znatiželju i usmjeriti je prema dotad slabo istraženom području slavenske mitologije. Prva žena (dopisna) članica Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti kojoj je Akademija, osim članstvom, ukazala čast i dvaput je kandidiravši za Nobelovu nagradu, Ivana Brlić-Mažuranić rođena je 1874. godine u Ogulinu, djetinjstvo i djevojaštvo provela je u Zagrebu, a udajom za odvjetnika Vatroslava Brlića svoj je dom pronašla u Slavonskom Brodu. Trebalo je, doduše, proći vremena prije no što se Ivana posve navikla na Brod, no jednom kad je zavoljela njegove ulice i šetnice, a posebno ladanjsku kuću u vinogradu, danas poznatu kao Brlićevac, postala je to ljubav za cijeli život. Toj su ljubavi stanovnici Slavonskog Broda ostali vjerni i danas, odajući dragoj sugrađanki počast na najbolji mogući način; uz priču, pjesmu i mnogo smijeha.

            U tjednu što slijedi, od 13. do 19. travnja u gradu će se održavati čak dvije, međusobno komplementarne manifestacije. Prva, pod nazivom U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić u organizaciji Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Slavonskog Broda neprekidno se održava od 1991. godine no manifestacija je prvi put održana još 1971. godine na poticaj autoričine najmlađe kćeri Nedeljke Mohaček dok je druga manifestacija, Ivanomania nešto kraćeg vijeka te će ovo biti njeno šesto izdanje, no programom nipošto ne zaostaje za starijom „kolegicom“. Organizatori iz Udruge marketinških aktivnosti LIMA ističu kako je njihov cilj promocija lika i djela Ivane Brlić-Mažuranić na nov i zanimljiv način te u sve svoje programe žele uključiti i odrasle i djecu i na taj način istaknuti i kako je autorica, što se počesto zaboravlja, neke od svojih radova uputila primarno odraslima, ali i nadgeneracijski karakter njenih najvećih djela, poput Priča iz davnine čiji se istinski karakter i atmosferičnost daje u potpunosti iščitati tek u toplom, obiteljskom ozračju.

            Tu će atmosferu, zasigurno, posjetiteljima u Atriju Muzeja Brodskog Posavlja i Caffe Baru Majstor prenijeti i Sandra Vukoja, ljubiteljima bajki i priča poznata i kao Bajkopričalica Sandra u čijim će pričama za sve generacije slušatelji moći uživati u utorak i petak u 10 ; 30 sati te u srijedu u 18 sati. Osim druženja sa Sandrom, najmlađi će moći uživati i u društvu najstarijih jer cijela je srijeda, u caffe baru Majstor rezervirana za druženja djedova i unuka. Dan ranije, u utorak, gimnazijalci će se aktivno družiti s književnikom Ivanom Lutzom koji će govoriti o modernom brodskom književnom stvaralštvu i odgovoriti na pitanje krije li se među mladim brodskim književnim stvarateljima neka nova Ivana.

            Poznata je Ivanina ljubav prema glazbi i plesu i stoga Ivanomania ne može proći bez plesne večeri, na rasporedu u utorak i akustičnog koncerta Matilde Pduić što će se u četvrtak u 18 : 30 održati u Vili Brlićevac, a po njegovu završetku Ivanin će omiljeni Brlićevac postati poprište Noći pod zvijezdama čiji je suorganizator Astronomsko društvo Gea X. Uz kulturne, organizatori su za svoje posjetitelje pripremili i 2 sportske aktivnosti, predvečernju biciklijadu pod nazivom „U potrazi za istinom“ čiji je start u petak u 18:30 ispred caffe bara Majstor i subotnju, jutarnju turu „Cool tour de Brod“ čiji je cilj na nov i zanimljiv način djecu upoznati s kulturnim i povijesnim znamenitostima Slavonskog Broda te će stoga s mladim biciklistima na startu u 10:30 biti i turistički vodič. Ovogodišnja Ivanomania završava u subotu programom pod nazivom „Danas nam je divan dan, Ivanin je rođendan“. Tom će prilikom posjetitelji imati prilike uz tortu i kolače proslaviti autoričin rođendan i provesti ugodno prijepodne u druženju s Ivaninim potomcima, stalnim gostima manifestacije, na što su organizatori posebno ponosni.

            Program Dječjih svečanosti U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić trajat će jedan dan dulje, do nedjelje 19. travnja, a započet će u ponedjeljak otvorenjem prigodne izložbe, podizanjem zastave Dječjih svečanosti i simboličnom predajom ključeva grada u dječje ruke. Uz brojne izložbe, dodjelu nagrada za dječje literarno i likovno stvaralštvo  čija se tematika nastavlja na djelo Ivane BrlićMažuranić, organizatori Svijeta bajki svojim će gostima ponuditi premijeru i svakodnevno repriziranje glazbeno-scenske čarolije pod nazivom „Lutonjica Toporko i devet župančića“ i mnogih drugih dječjih predstava. Usto, u utorak će se u Gradskoj knjižnici u 13 sati održati predstavljanje turskog prijevoda knjige „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“, a četvrtak i petak će na Dislociranom studiju Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Osijeku u Slavonskom Brodu biti rezervirani za međunarodnu konferenciju pod nazivom „Nacionalna i univerzalna kultura u Srednjoj Europi: Tolerancija. Koegzistencija. Konflikt“.

U svijetu bajki svoje će posjetitelje ove godine pozdraviti planinarskom turom „Od Ivane do Tadije“ čiji je start u nedjelju u 9 sati, a Slavonski Brod svoju će bajku ponovno proživjeti slijedeće godine kako bi sjećanje na najveću hrvatsku književnicu za djecu održao živim zauvijek.

Advertisements