Tjedan dobrih knjiga u Istri

Svaki pravi knjigofil zna da Pula posljednjih dvadesetak godina u mjesecu prosincu, kada svi sanjarimo malo više nego inače, sanja o knjigama. Festival što je započeo kao mali, ali ambiciozan projekt jasne vizije prerastao je domaće granice i jasno se ucrtao na kartu kulturnih događanja u regiji. Bitnije od toga, festival Sa(n)jam knjige u Puli  izgradio je svoju publiku i postao jedno od omiljenih mjesta okupljanja ljubitelja pisane riječi.

            Njegovim su stopama odlučno krenula i dva istarska književna festivala čije je održavanje započelo danas: pulska je Zajednica Talijana – Circolo u 11 sati bila domaćinom svečanog otvorenja osmog po redu Festivala dječje knjige Monte Librić, a na antčkom je porečkom trgu Metafor započeo BOOKtižin, sajamski dio Festivala pročitanih knjiga BOOKtiga čije će se svečano otvorenje održati u srijedu, 22. travnja, na Dan hrvatske knjige. Osim vremena održavanja, ovim je festivalskim vršnjacima zajednička i lakoća kojom su osvojili srca svojih posjetitelja čiji se broj iz godine u godinu povećava kao i struke koja je nove i zanimljive koncepte prepoznala i nagradila mnogim pohvalama i priznanjima.

            Monte Librić, mlađi brat pulskog Festivala, u organizaciji udruge Sa(n)jam knjige u Istri započeo je posve prirodno, bez prevelikih strateških ciljeva i očekivanja, jednostavno iz ljubavi prema knjizi i spoznaje o važnosti čitanja od najranijih dana. A kako dječjih festivala (pa tako i onih knjižnih) nikada dovoljno, 2008. nastao je Monte Librić, festival čije je mjesto na domaćj i međunarodnoj književnoj festivalskoj sceni nastajalo neovisno od onog što ga ima prosinački sajam, ali mogli bismo reći kako oba festivala danas po važnosti stoje bok uz bok. Ovogodišnji program bogat je događajima, za svoje ih je posjetitelje osmislio i pripremio čak 74, a u njihovu je organizaciju i izvedbu uključeno čak 80 sudionika. Središnja tema ovogodišnjeg Festivala pod nazivom Knjiga u pokretu nosi vrlo zanimljivu premisu. Naime, organizatori su, spajanjem knjige i sporta, odlučili ustati protiv uvriježene predrasude o čitanju kao samotnjačkoj i sjedilačkoj, statičkoj praksi te će brojnim i svakodnevnim događajima spojiti knjigu i sport i pokazati kako knjiga ne samo da može, nego i mora biti pokretač raznih aktivnosti. Jer i sama je knjiga, od svog nastajanja pa do procesa čitanja, aktivan, živ  i zanimljiv proces. Posjetiteljima će vrlo zanimljivo biti postavljanje umjetne stijene za sportsko penjanje, a u penjanju će se svakodnevno moći okušati. Osim Knjige u pokretu, organizatori se ponose i programom pod nazivom Piu che una storia, talijanskim dijelom Festivala u čijoj izvedbi sudjeluju talijanski književnici za djecu Nicolas Markovic, Katja Dellore i Giovanni Balivo, a u suradnji s Talijanskom dramom HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke održat će se i predstava „Viva Pinocchio“. Uz navedeno, organizatori su za svoje posjetitelje pripremili i svakodnevne Piknike s autorom čiji će gosti, među ostalima, biti hrvatske dječje književnice Jelena Pervan, Marijana Jelić, Snježana Babić-Višnjić, Zdenka Bilušić, Tatjana Pokrajac –  Papucci i Jelena Radan, svojevrsni talk-show Knjigu papam Mladena Kušeca u kojem će poznati dječji književnik ugostiti Stipu Božića, Jelenu Radan, Natka Zrnčića Dima i grupu Nola, Mali će posjetitelji svakodnevno moći uživati i u Pričama za laku noć  dok će im subotnje jutro donijeti i Priču za dobro jutro, a bogata ponuda kreativnih radijskih, radionica tv priča i radionica izrade slikovnica omogućit će djeci da u prvi plan stave svoje sposobnosti i daju oduška vlastitoj mašti u stvaranju novih svijetova. Program ovogodišnjeg Monte Librića završava u nedjelju posljednjom Pričom za laku noć i pozivom za novo, deveto po redu, druženje slijedeće godine.

            Porečka BOOKtiga čiji je glavni organizator Gradska knjižnica Poreč trajat će dan kraće od pulskog programa, no organizatori su i ovdje svojim posjetiteljima pripremili izvrsne događaje uz zanimljive goste. Prije 8 godina prva je BOOKtiga bila pravo osvježenje i novina na hrvatskoj književnoj sceni, događaj čije je održavanje, poput najstrože čuvane tajne, bilo poznato samo najzagriženijim ljubiteljima knjiga i pasioniranim sakupljačima antikvarnih izdanja. BOOKtiga je i danas posebna po svojoj orijentiranosti k pročitanim, antikvarnim knjigama no u manje od desetljeća uznapredovala je od malo poznatog, gotovo lokalnog, događaja do poznatog i rado posjećenog festivala čiji se program s nestrpljenjem očekuje. Ovogodišnji program, pod nazivom „Knjiga pri ruci“ službeno započinje u srijedu, dodjelom Nagrade BOOKtiga, za najposuđivaijeg i najčitanijeg autora u narodnim knjižnicama Istarske županije. Ove će godine tu nagradu ponijeti hrvatski književnik i publicist Drago Pilsel čiji je Argentinski roman lani najmanje vremena proveo na policama istarskih narodnih knjižnica. Nagrada se sastoji od posebno osmišljenog priznanja, novčanog dijela i sedmodnevnog boravka u Kući za pisce/Hiži od besid. Osim dodjele nagrade i sajamskog dijela festivala, BOOKtižina koji će se održavati svakog dana, od ponedjeljka do subote od 10 do 19 sati, porečki će Festival svojim posjetiteljima ponuditi književne večeri s autorima Igorom Mandićem, Davorom Rastuharom i Bekimom Sejramovićem i radionicu kreativnog pisanja „Hodanje uz prugu“ s piscem Miroslavom Mićanovićem. U sklopu festivalskog programa, u petak će biti otvoren knjižnični stacionar porečke Gradske knjižnice u Mjesnom odboru Baderna. Bit će to četvrti po redu knjižnični stacionar u Poreču, a njegovim će se otvorenjem raširiti knjižnična mreža i povećati broj Porečana kojima će usluge narodne knjižnice postati dostupne. Usto, valja istaknuti i otvorenje izložbe taktilnih slikovnica „Čitanje dodirom“  Tanje Šupe i Javorke Milković namijenjenih malim slijepim i slabovidnim čitateljima čime će se, zasigurno, podići svijest o važnosti uključenja programa, naslova i usluga namijenjenih skupinama korisnika s posebnim potrebama u redovite programe narodnih knjižnica, ali i književnih festivala.

            Valja napomenuti kako oba festivala nude i prigodne, sajamske popuste. Tako će svi posjetitelji u Poreču moći razgledati ponudu poznatih riječkih, zagrebačkih i antikvarijata iz ostalih hrvatskih gradova, kao i ponude inozemnih antikvara i kupiti rijetke i manje dostupne naslove po popularnim cijenama, a sav će prihod od prodaje biti namijenjen osnivanju porečkog ogranka u svijetu vrlo popularnog projekta Little Free Library. Pulski će posjetitelji, također, uživati u preko 3000 naslova što će ih predstaviti 50 hrvatskih, slovenskih, talijanskih i srbijanskih nakladnika, a posjetiteljima će naslovi biti ponuđeni uz popuste od 10 do 50 posto.

            Trebate li stoga bolju pozivnicu da ove prekrasne, sunčane dane iskoristite za posjet Istri i tako postanete dijelom događaja čija je osnovna misao samo pozitiva i širenje ljubavi prema knjizi i čitanju?

Advertisements