23. travnja Hrvatska će probdjeti uz knjigu

Dvadeset i treći travnja. Ako ste i vi ovaj datum na svojim kalendarima označili velikim, debelim, crvenim krugom, a nije vam rođendan, znate o čemu je riječ. O 399. godišnjici smrti dvaju velikana svjetske književnosti; Cervantesa i Shakespearea. Njima u čast, a odlukom Generalne skupštine UNESCOa taj se datum od 1995. godine u godišnji kalendar upisuje kao Svjetski dan knjige i autorskog prava. Koliko je čitanje važno, ljubiteljima knjige ne treba posebno isticati. I dok oni sve svoje noći bar dijelom provode uz knjigu, u društvu je prepoznata potreba za skretanjem sveukupne  pozornosti ka tim kasnonoćnim literarnim aktivnostima bar jedne noći godišnje. I tako, već četvrtu godinu zaredom, imamo prilike uživati u Noći knjige.

            Organizatori, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Udruga Knjižni blok-inicijativa za knjiga, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena info i ove su se godine potrudili i motivirali gotovo 400 sudionika iz gotovo 180 gradova, mjesta i naselja diljem Republike Hrvatske na osmišljavanje gotovo 1000 programa kojima je zajednički nazivnik samo jedan : knjiga. Diljem zemlje održavat će se tako javna čitanja, druženja s autorima, klasična predstavljanja knjiga, ali i kreativne radionice, kvizovi, nagradne igre i filmske projekcije, a među sudionicima će se, uz pisce, prevoditelje i urednike, naći i glumci i glazbenici pa čak i meteorolozi… tako široka plejada ljudi različitih profesionalnih interesa da se zbilja valja zapitati je li išta drugo bitno kad je ljubav prema knjizi i čitanju u središtu.

            Iako će se veći dio programa odvijati noću, svečano otvorenje manifestacije održat će se točno u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvaranjem javne rasprave o prijedlogu Nacionalne strategije poticanja čitanja. Usto, predstavit će se rezultati istraživanja tržišta knjige u 2015. godini, a bit će otvorena i izložba pobjedničkih radova fotografskog natječaja Kadar za čitanje. Čak i ranije od samog otvorenja, u mnogim će vrtićima i školama započeti matineje, kako bi se i najmlađim čitateljima omogućilo da, u njima privremeno doba dana, uživaju u svojim omiljenim pričama. Iz mnoštva zanimljivih, edukativnih i kreativnih programa izdvojit ćemo predavanja i radionice čiji je cilj mlade čitatelje senzibilizirati s posebnim skupinama korisnika, novim načinima čitanja knjiga ili otvorenosti k još nepoznatim, neistraženim naslovima. Tako će učenici osnovne škole iz Brezovačkog Huma kroz radionicu zaštite knjiga saznati ponešto o tehnikama i materijalima što se koriste pri zaštiti starih knjiga i njihovu očuvanju za buduće naraštaje. U sličnom će se poslu okušati i njihovi vršnjaci iz Područne škole Novi Golubovac za koje su učiteljice i knjižničarke pripremile radionicu Izliječi knjigu. U Centru za kulturu Čepin, kao i Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula svojim su posjetiteljima pripremili jedan spoj naslijepo koji ne može poći krivo. Svaki će posjetitelj, naime, na dar dobiti knjigu čiji će naslov i autora moći otkriti tek kada izađe iz knjižnice. Mačak u vreći, rekli bi neki, ali sigurni smo kako „ulovljenim“ neće ostati razočarani. Osim toga, u Puli su za svoje posjetitelje pripremili radionicu izrade taktilnih slikovnica ne bi li na taj način senzibilizirali mlade korisnike knjižničnih usluga s potrebama posebnih skupina korisnika. Isto to učinit će i u Gradskoj knjižnici Poreč otvaranjem izložbe „Čitajmo dodirom“ autorica Tanje Šupe i Javorke Milković. Tom će se međunarodnom izložbom čiji postav sačinjavaju taktilne slikovnice sa gotovo svih kontinenata, skrenuti pozornost na važnost poticanja čitanja i opismenjavanja svih skupina korisnika. A o važnosti digitalnog opismenjavanja i suživota tiskane i elektroničke knjige svoje će korisnike (i sve ostale zainteresirane) poučiti zagrebački Centar za kulturu Trešnjevka predavanjem na temu „Tko je jači? Knjiga ili računalo?“ i Odjel za djecu i mlade Knjižnica grada Zagreba radionicom na temu „Knjiga na drugačiji način“. I dok većina programa naglasak stavlja na knjigu,  knjižničari iz Narodne knjižnice Virje odlučili su održati predavanje o autorskom pravu i intelektualnom vlasništvu, pravu koje se danas, u virtualnom i elektroničkom svijetu, krši češće i lakše no ranije i stoga je više nego potrebno na njega skrenuti pozornost.

            I dok najmlađi budu tonuli u san odvučeni od stvarnosti najdražim pričama, Noć knjige pokazat će svu raznolikost svojih programa. Uz već tradicionalne besplatne upise i produljenja članstva, knjižnice će nuditi i povrat građe uz oprost zakasnine (jer konačni im je cilj knjigu približiti i ponuditi što većem broju čitatelja, a zaboravljena je knjiga i zanemarena knjiga). Osim toga, ova će nam noć pokazati kako bi svijet izgledao kada bi se knjiga našla u njegovu središtu; za knjigama će se tragati, o njima će se govoriti i raspravljati, zainteresirani će moći naučiti kako zaliječiti „ozlijeđenu“ knjigu, a uz knjigu će se moći i nešto novo kušati. Posjetitelji Gradske knjižnice Beli Manastir uživat će u okusima Baranje na tanjuru, a potom i u čaši čime će ih se podsjetiti na tradicijske okuse od zaborava sačuvane i na stranicama starih kuharica, a u karlovačkoj knjižari Algoritam Profil Mozaik Nada Rocco, pobornica sirove hrane, svim zainteresiranima približit će umijeće pripreme sirove hrane i počastit ih „Malim noćnim zalogajima“. Zanimljivo će biti i u Općinskoj narodnoj knjižnici Babina Greda, Knjižnici Centra za kulturu u Čepinu i Narodnoj knjižnici i čitaonici svetog Benedikta u Nuštru koji će ovu noć prigodno iskoristiti za osnivanje sve popularnijih čitateljskih klubova, a u Gradskoj knjižnici i čitaonici Duga Resa pripremili su prekrasan program „Mame i bake čitaju i pričaju bajke i priče svog djetinjstva djeci i unucima“. U knjižnici Gimnazije Gospić i Strukovne škole Gospić održat će se predavanje „Što je digitalna knjiga“, a o elektroničkim će se knjigama govoriti i u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin programom „Noć tehnologije i budućnost knjige“, u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod kroz „Elektroničko slovo“ govorit će se o budućnosti knjige i suživotu knjige i književnika i novih tehnologija, a u zagrebačkom Tehničkom muzeju vrijedni kustosi govorit će o Faustu Vrančiću i njegovoj „Machinae novae“. Među ostalim vrijednim programima ističemo onaj Gradske knjižnice Pakrac, u potpunosti posvećen afirmaciji skupine slijepih i slabovidnih korisnika i proram Knjižnice Osnovne škole Pećine iz Rijeke „Slušajmo knjige“.

            I ove će godina knjiga pronaći put do onih koji k njoj ne mogu pa će se ponovno čitati u bolnicama i domovima za starije i nemoćne osobe, ali i u odgojnim domovima i zatvorima čijim će štićenicima biti omogućeno da do kasno u noć uživaju u čitanju ili gledanju prigodnog programa na Trećem proramu Hrvatske televizije. A Treći je program ove godine pripremio izvrsne filmove i emisije posvećene knjigama pa, ako Noć knjige još nije probudila vaše mjesto, u njoj možete uživati gledanjem Don Kihota ili Moby Dicka, napraviti predah uz prekid programa zbog čitanja ili pogledati posebna izdanja emisija „Treći element“ i „Knjiga ili život“

            U svakom slučaju, ispričnice ovog četvrtka ne vrijede jer, ma gdje se nalazili, imate priliku osjetiti djelić čarobne atmosfere priča, bajki i magije što je pružaju knjige.

Advertisements