Trenutno otvoreni književni natječaji

Olovka u ruci, a papir zjapi prazan…na računalu otvorena datoteka, ali od naslova ni makac dalje. Hvatanje svježeg zraka, trljanje očiju, šalica omiljenog napitka, najčešće prepunim kofeina….ništa ne pomaže. Blokada. Svatko tko piše (ma što god pisao) bar se jednom u životu susreo s tom „bolešću pisaca“. Mnogi se, obuzeti bijesom i frustracijom, zaklinju da to više „neće tako ići“ i čvrsto odlučuju ubuduće knjige samo čitati. Teško ostvariva odluka, odbačena svaki put kad se stranice, papirne ili elektroničke, ispune riječima, likovi ožive, a svijetovi se stvore, gotovo sami od sebe. Sveprožimajući ushit i osjećaj potpunog zadovoljstva nezamjenjivi su i tako se scenarij ciklički ponavlja. Naravno, tekst, priča ili roman zaboravljeni na dnu ladice ili pohranjeni u nekom folderu neupečatljivog imena izgubljeni su. No, kako ih predstaviti javnosti? Književne večeri, čitanja vlastitih radova u mjesnoj knjižnici, putem osobnog bloga….ili književnog natječaja? Posljednjih je trenutno mnogo i svako će pero, zasigurno, pronaći onaj koji odgovara njegovu kalibru.

Kratkopričaši će, u ovom ciklusu, ponajviše uživati, prostora za predstavljanje novih kratkih priča trenutno ima napretek.  Festival europske kratke priče u suradnji s Centrom za kreativno pisanje organizira Natječaj za kratku priču kao komplementarni dio Festivala europske kratke priče što će se od 31. svibnja do 5. lipnja održati u Rijeci i Zagrebu. Ove će godine sudionici Festivala kroz svoje priče i popratna druženja, među ostalim, govoriti o Americi. Zapravo, o objema Amerikama. Jer prostor Amerika, geografski, ideološki, sociološki, kulturološki i etnički prostor mnogo je širi i složeniji od onog komadića „američnosti“ redovito serviranog na podlozi popularne kulture. Stoga, imate li vlastito američko iskustvo, iskustvo inspirirano Amerikama ili želite tematizirati prostor Amerika i ono što on za vas znači, znate što vam je činiti. Do nedjelje, 10. svibnja u ponoć, u .doc ili .docx formatu, uz pomoć ne više od 10 000 znakova na nekom od jezika regije, fonta Times New Roman, veličine 12 točaka, s proredom od 1,5 trebate ispisati svoju priču i predati je putem za to predviđenog obrasca na stranici Festivala. Priča, naravno, ne smije biti prethodno objavljivana, a Festival europske kratke priče, će uz partnere Centar za kreativno pisanje, kuću za pisce i prevoditelje u Ventspilsu i Udrugu Kurs nagraditi najbolje autore. Tako će prvoplasirani autor imati priliku provesti 2 tjedna slijedećeg ožujka u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje, drugoplasirani će autor u 2016. provesti dva tjedna u splitskoj rezidenciji za pisce, a trećerangirani autor će biti nagrađen smještajem i kotizacijom za CeKaPe-ovu Ljetnu školu pisanja. Najbolju će priču izabrati žiri u sastavu Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik), Saša Drach, Damir Karakaš i Diana Matulić.

 Nešto duže, do petka 15. svibnja, svoju kratku priču možete prijaviti na šesti Natječaj za najbolju kratku priču manifestacije „MasterCard Brod knjižara-brod kulture“. Manifestacija je već dobro poznata svim ljubiteljima knjige. Knjige, jednako kao i ljudi, ljeti vole pobjeći na more, a Brod knjižara i MasterCard već tradicionalno ljeti „spakiraju“ ponajbolje knjige i autore, odvodeći ih na pravo morsko druženje s ljubiteljima pisane riječi. Druženje je naravno brodsko-morsko, a na jednotjednom krstarenju posjećuju samo knjizi orijentirane jadranske luke. A pobjednika natječaja vode sa sobom! Stoga ne skrivajte svoju priču duljine između 7200 i 18 000 znakova ispisanih u Microsoft Wordu, Times New Roman fontom od 14 točaka, nego je, uz osobne podatke, pošaljite na adresu brodkulture.prica@gmail.com . I ovaj je natječaj, poput onog Festivala europske kratke priče i CeKaPe-a regionalan. Također, priče ne smiju biti prethodno objavljivanje, a valja istaknuti i to kako će, osim pobjedničke, još 20 priča što ih žiri u sastavu Ludwig Bauer (predsjednik), dr. sc. Lidija Dujić, Igor Gerenčer i Andy Jelčić proglasi najboljima, biti uvrštene u zbirku „20+1 najbolja kratka priča za ljeto 2015“

Kratku priču sa slobodnom temom možete predati i na Natječaj za kratku priču Gradske knjižnice Samobor. Svoju priču za potrebe ovog natječaja morat ćete smjestiti unutar 9000 znakova ispisanih hrvatskim jezikom, na latiničnom pismu. Ovaj se natječaj od ranije spomenutih ralikuje anonimnošću autora; naime kandidati će svoje priče, u 5 primjeraka i na Cdu, u zatvorenoj omotnici slati na adresu Gradske knjižnice Samobor (Krležina 9, 10 430 Samobor) s naznakom „natječaj za kratku priču“, a osobne podatke i rješenje šifre treba priložiti u posebnoj zatvorenoj omotnici s naznakom „osobni podaci“. Za troje najboljih autora, organizator je pripremio novčane nagrade u iznosu od 1500. 1000 i 500 kuna, a deset će najboljih priča, uz to, biti objavljeno u elektroničkom obliku na mrežnim stranicama Knjižnice i u tiskanom izdanju u Zborniku. Natječaj je otvoren do 30. lipnja.

Vjerujete li još uvijek u anđele i želite li se okušati u pisanju kratke priče čija se tematika dotiče pitanja duhovnosti, dobrote, intuicije i sadrži bajkovite elemente, trebali biste razmotriti prijavu na četvrti Natječaj za kratku priču varaždinskog Muzeja anđela. Vaše anđeoske priče također moraju biti izvorne, neobjavljene, napisane hrvatskim jezikom (standardnim ili nekim od narječja), ne dulje od 5400 znakova, a na natječaj se prijavljuju slanjem triju tiskanih primjeraka i jednog elektroničkog pohranjenog na CD-u na adresu Muzeja (ul. Stjepana Vukovića 15, 42 000 Varaždin). Radovi moraju biti potpisani šifrom, a osobni podaci i rješenje šifre dostavljaju se u posebnoj omotnici na istu adresu. Tri najbolja rada što će ih odabrati prosudbeno povjerenstvo od 3 člana bit će nagrađeni radovima slikara Željka Prsteca te objavljeni na internetskim stranicama Muzeja i u tiskanom obliku. Rok za predaju radova je 1. srpnja.

Ove će godine po prvi put i „slikovničari“ doći na svoje. Za njih je, u organizaciji Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade/kluba prvih pisaca, po prvi put raspisan natječaj PišiRiši za najbolju slikovnicu na zadanu temu. A tema nije nimalo jednostavna, niti za odrasle, a posebno ju je teško na zanimljiv i prihvatljiv način predočiti djeci. Radi se o jednoj od gorućih tema modernog društva: posvojenju. Ako o toj temi razmišljate i mogli biste o njoj progovoriti kroz vizuru prihvatljivu djetetu, svoj tekst i do tri ilustracije u nizu pošaljite na adresu info@hdkdm-klubprvihpisaca.hr do 20. svibnja i pričekajte 6. lipnja kada će stručni peteročlani žiri objaviti pobjednika u objema kategorijama (za tekst i ilustraciju) i laureate nagraditi s 30 autorskih primjeraka tiskane slikovnice, statuom maskote natječaja i novčanim iznosom od tisuću kuna. Svečana dodjela nagrada i popratna veselica održat će se 5. rujna.

A za ljubitelje nešto dulje forme literarnog izričaja, autore još neobjavljenih romana, izdavačka je kuća V. B. Z. i ove godine, uz potporu Tisak Medije i Jane raspisala Javni natječaj za najbolji neobjavljeni roman. Ovaj natječaj, s najizdašnijom novčanom nagradom u iznosu od 100 000 kuna koji, što je još važnije, autoru odmah omogućuje i tiskanje njegova romana, ne treba posebno predstavljati. Dovoljno je navesti samo neke od prijašnjih laureata; Ivicu Prtenjaču čije „Brdo“ niti 6 mjeseci po objavi ne silazi s vrhova top lista, Ankicu Tomić, Josipa Mlakića, Hrvoja Šalkovića… A želite li da se tom popisu pridoda i vaše ime, do 15. srpnja na adresu V.B.Z.-a (V.B.Z. d.o.o. , Velikopoljska 12, 10010 Zagreb) s naznakom „za nagradu V.B.Z.-a“ pošaljite rukopis napisan nekim od jezika regije (čakavskim ili štokavskim narječjem hrvatskog jezika), otisnut u pet primjeraka i u elektroničkom obliku na CD-u ili DVD-u. Radovi se i ove godine predaju pod šifrom, a autore se moli da na rukopis napišu šifru, a uz njega dostave zapečaćenu omotnicu s osobnim podacima, OIBom i IBANom.

Advertisements