U Zagrebu počinje Prvi Prozak na vrh jezika

Mladim se autorima rijetko pruža dovoljno medijskog prostora. Iako su njihovi glasovi mahom poznati i cijenjeni u uskom krugu štovatelja domaće književnosti, mainstream mediji na njih se počesto oglušuju. No, kako samo književnost čiji se glas neprestano obnavlja i osnažuje zapravo živi, važno je stvoriti mjesto, platformu za predstavljanje mladih, ali već prepoznatih autora.

            Stoga će danas, 14. svibnja, u 19 sati u zagrebačkom cafe baru U dvorištu započeti dvodnevni festival Prvi Prozak na vrh jezika. Naziv Festivala u sebi spaja imena dviju književnih nagrada što ih, za rukopise autore mlađe od 35 godina, organiziraju udruga Kulturpraktik, Algoritam i Zarez; Prozak (za prozu) i Na vrh jezika (za poeziju). Godišnje nagrade dodjeljuje žiri u sastavu Kruno Lokotar, Marko Pogačar i Olja Savičević Ivančević.

            Isti će žiri večeras, na otvorenju Festivala, dodjeliti nagrade Prozak i Na vrh jezika za 2014. godinu i predstaviti laureate; Ružice Aščić za Prozak i Darka Šeparovića za Na vrh jezika. U 21 sat održat će se promocija knjiga dobitnika nagrada za 2013. godinu; Metamorfoze Alena Brleka i 100% društveni uzgoj Ive Tkalec.

            Drugi dan Festivala, u petak, započet će u 19 sati okruglim stolom na temu Nagrada za mlade autore. U raspravi će sudjelovati Neven Ušumović, Vladimir Arsenić i Kruno Lokotar. Potom će, u 20.30h uslijediti promocija knjige Moramo biti konkretni Željke Horvat Čeč, dobitnice nagrade Ulaznica i čitanja dobitnika nagrade „Edo Budiša“ Bojana Krivokapića, i Nagrade „I.G.Kovačić“ Gorana Čolakhodžića. Po završetku Festivala, druženje će se nastaviti u klubu Vinyl.

            Cilj je Festivala prredstavljanje i bolje medijsko uočavanje te dalje poticanje na stvaralaštvo i umrežavanje mladih, iznimnih, već prepoznatih autora.

Advertisements