Pripremite se za kriminalno dobre knjige i Zagreb Book Festival

Književnih manifestacija sve je više. Zapitate li o tome ljubitelje pisane riječi reći će vam „nikad dovoljno“. Jer oni su, baš kao i kad je o knjigama riječ, uvijek u potrazi za nečim novim i zanimljivim, nečim što će posve zadovoljiti njihove čitateljske potrebe. I često ističu kako su s knjigom povezani događaji počesto tematski preusko određeni, u osnovi namijenjeni samo jednoj skupini čitatelja, suviše sajmišno ili suviše festivalski određeni. Pa će se kući vratiti ili s naramkom punim knjiga ili prepuni dojmova nakon kvalitetne književne tribine ili susreta s autorom. Srećom, mjesta pod književnim suncem i u rasporedima svih aktera ima dovoljno za još bar jednu manifestaciju. Ona počinje u ponedjeljak, 18. svibnja i pod motom „Kriminalno dobre knjige“ okupit će zavidan broj hrvatskih nakladnika, predstaviti brojne domaće, ali i strane autore i u sedam će dana „strpati“ četrdesetak kriminalno dobrih događanja. Poprište ove „kriminalne“ operacije imena Zagreb Book Festival je zagrebački Muzej za umjetnost i obrt, a za nju je glavna i odgovorna Naklada Ljevak. Naravno, uz brojne partnere.

            Pisana riječ, smatraju organizatori, u sebi sadrži specifičnu moć obogaćivanja ljudskog iskustva i stoga je treba njegovati, promicati i na pisanje i čitanje redovito i na različite načine poticati. No, književnost nipošto nije tek trivijalna razonoda, iz ozračja u  književnosti vrlo se lako i detaljno može iščitati stanje društva kojem određena književnost pripada. Isto tako, književnost je važna sastavnica kulture  i identiteta, kroz nju spoznajemo sebe, nalazimo razlike ili sličnosti s drugima, ali, najviše od svega, književnost i kultura vrlo bi lako mogle formirati most među skupinama društva ili društvima u cjelini. Stoga će ZBF svake godine, uz tematsku odrednicu, imati i zemlju partnera, a posjetitelji Festivala će, uz književnost i autore, imati prilike saznati ponešto ili proširiti svoje znanje o običajima i kulturi partnerske zemlje.

Trivijalni nisu, ma koliko nas ponekad uvjeravali u suprotno, niti krimići. A ima li trenutno popularnijih majstora kriminalističkog romana od skandinavskih? Na ovim prostorima zasigurno nema. Imajući to u vidu, organizatori su za zemlju partnera odabrali Kraljevinu Švedsku čiju će književnost na Festivalu predstavljati šestero popularnih autora. Već prve večeri, u ponedjeljak 18. svibnja, u 18:30 na Ljetnu će se pozornicu popeti Jens Lapidus, stockholmski odvjetnik specijaliziran za kriminalno pravo, najpoznatiji po svojoj Stockholmskoj trilogiji. U utorak će se na istom mjestu, ali nešto kasnije, u 20 sati, publici predstaviti spisateljski dvojac Anders Rosslund (čitateljima odranije poznat kao dio tandema Rosslund i Hellstrom) i Stefan Thunberg, švedski scenarist i jedini brat izvan „Militantne bande“ na čijem se iskustvu i temelji roman Medvjeđi ples dok će u četvrtak u 19 sati o svojoj knjizi Pepeljuge govoriti švedska psihologinja i bivša šefica odjela za protuterorističku djelatnost OSCEa Kristina Ohlsson. Osim kao autorica krimića, Ohlsson je poznata i kao spisateljica dječjih knjiga. Staklena djeca, prvi dio njene trilogije za djecu, pohvaljen je od publike i kritike i preveden u mnogim europskim zemljama.

A uz predstavljanje kulture zemlje partnera i temu festivala, organizatori naglasak stavljaju na angažman djece kao aktivnih festivalskih sudionika. Ljubav prema knjizi i čitanju se, poznato je, njeguje od najranije dobi, Stoga su jutarnji i rani prijepodnevni sati rezervirani za najmlađe čitatelje; kroz zanimljive će radionice tražiti muzejsko blago, upoznati pisce lektirnih naslova, naučiti kako se služiti internetom, kako odabrati pravu knjigu i biti pravi književni detektiv, a u srijedu ih očekuje prava poslastica. Sva su djeca prepuna mašte, priča koje treba ispričati i slika koje treba nacrtati. A u tome će im u srijedu, u 10 sati, kroz ilustratorsku radionicu pomoći Sven Nordqvist, „tata“ starčića Pettsena i njegova vragolastog mačka Findusa koji su popularnost stekli u Nordqvistovim slikovnicama, a osim u svijetu knjiga, od 2000. su godine oživljeni i u sklopu stockholmskog dječjeg muzeja Junibaden. Uz Nordqvista, u dječjem će programu sudjelovati poznate hrvatske književnice Sanja Pilić i Sanja Polak, a švedski autor Ulf Stark u 17 će sati u srijedu predstaviti svoj roman za djecu i mlade Luđaci i bezveznjaci.

U opsežnom i raznovrsnom festivalskom programu još se posebno ističu književne tribine čiji je cilj književnost i pitanja koja ona problematizira postaviti u sociološki, kulturološki i ekonomski kontekst i kroz njih pokušati dati odgovor na neka aktualna pitanja. U utorak će se, s početkom u 16 sati, održati tribina Marija Jurić Zagorka – vrednovanje žena u kriminalističkom romanu. O toj će temi raspravljati Maša Grdešić, Maja Hrgović, Mima Simić i Kristijan Vujičić. Rodnom problematikom bavit će se i tribina što će se održati u četvrtak u 15 sati, u organizaciji Tele 2 Rodna ravnopravnost u dječjoj književnosti. Raspravu će moderirati Sanja Polak, a o temi će govoriti Kristina Ohlsson, Malin Holmberg i Annika Remke. Preostale dvije tribine problematizirat će sam žanr kriminalističkog romana; u utorak u 14 sati će Ivica Đikić, Pavao Pavličić, Dean Šoša i Kristijan Vujičić raspravljati o Fenomenu popularnosti krimića i pokušati odgovoriti na pitanje je li riječ o podcjenjenom žanru dok će u četvrtak u isto vrijeme na tribini Ritam zločina filozofsko sociološki kriminalu pristupiti Darko Polšek, Nadežda Čačinović, Kristijan Vujičić i festivalska gošća iz Turske, književnica, novinarka i politička komentatorica Ece Temelkuran koja će potom predstaviti svoj roman Žene koje pušu u čvorove.

Uz gore navedene, posjetitelji će se za trajanja Festivala moći upoznati s novostima u radu eminentnih hrvatskih autora poput Drage Heidla, Pavla Pavličića, Hrvoja Šalkovića, Igora Mandića, Irene Vrkljan, Merite Arslani, Gorana Tribusona, Mime Simić i Darka Macana.

Za one kojima je Zagreb predaleko, Naklada Ljevak je u suradnji s Trećim programom Hrvatske televizije pripremila reviju filmova pod nazivom Kriminalno dobre knjige na Trećem za čijeg će se trajanja, od ponedjeljka do subote, prikazati 5 ekranizacija poznatih kriminalističkih romana; u ponedjeljak je na rasporedu Ubojstvo u Orient-Expressu, utorak je rezerviran za Hipnotizera, srijeda za Poljubac smrti dok će u petak ekranom zavladati Nesbovi Lovci na glave. Revija završava u subotu u 9 sati ujutro prikazivanjem ekranizacije Chandlerova Basherova dublona.

Na kraju, ali ne najmanje važno, knjige u projekt uključenih nakladnika, a kažu kako je riječ o gotovo 5000 naslova, moći ćete u ZBF knjižari kupiti po sajamskim cijenama, uz popuste od 20 do 50 posto.

Advertisements