Laka lova

Kako zgrnuti pare pritom se ne oznojivši pitanje je kojim mnogi često razbijaju glavu. Pa se, tako mudrujući, neki dosjete i kriminala. Ništa veliko ili pretjerano, tek kakav sitan „poslić“ s vremena na vrijeme, zadovoljit će se oni i položajem „sitne ribe“. Ali veća riba jede manju i ostanu li sitni predugo, mogli bi poslužiti kao (pre)lak ulov kad kucne pravi čas.

Upravo se to dogodilo Jorgeu, čileanskom imigrantu i (relativno) sitnom dileru kokaina iz stockholmskog predgrađa. Njegova je uspješna suradnja s jugomafijom završena presudom na stockholmskom kaznenom sudu. Smjestili su mu. I sam je toga svjestan. I stoga Jorge svoju višegodišnju kaznu koristi za smišljanje paklenog plana o bijegu i osveti. U pomno isplaniranom bijegu uspijeva bez većih poteškoća, no osvetiti se jednom od najmoćnijih šefova švedskog podzemlja, jugobosu Radovanu Kranjiću, neće biti lako kao prevariti nekolicinu zatvorskih stražara. Posebno jer na putu do Radovana stoji njegov stroj za ubijanje, Mrado Slovović, srpski doseljenik, sudionik rata u Bosni i Hercegovini, reketar, kamatar i plaćeni ubojica, čovjek izrazito beskrupulozan i željan krvi i moći.

Istovremeno s bjeguncem željnim osvete i kriminalcem gladnim moći, Lapidus čitatelju predstavlja pripadnika zlatne mladeži poznatog po inicijalima JW. Osim što JW nije pripadnik zlatne mladeži, on je stockholmski student, porijeklom iz provincijskog gradića, sa ne odviše imućnim roditeljima. Njegova je starija sestra, želeći od života „nešto više“ otišla na školovanje u Stockholm i nestala. A četiri godine po njenu nestanku, u veliki Stockholm, na studij ekonomije, odlazi i JW, također željan iskoristiti život u svoj njegovoj punini; druži se s najzlatnijim pripadnicima stockholmske elite, posjećuje najbolje klubove, vuče najbolji kokain, a svoje slobodne aktivnosti financira povremenim sitnim nelegalnim poslovima, poput vožnje taksija „na crno“. No, za razliku od Jorgea, JW se ne zadovoljava nezavidnim položajem i grabi svaku priliku za uspon na hijerahijskoj ljestvici, kako u elitnom tako i u kriminalnom miljeu. Uskoro će, preprodajom „najbjeljeg“ praha na tržištu, njegov život odletjeti u visine o kakvima JW nije ni slutio. No, hoće li mu te visine donijeti onu „širu perspektivu“ o kojoj je sanjao ili će samo dati dodatnu silinu njegovu padu?

Polako, promišljeno i smireno, pristupajući pisanju knjige kao pomno osmišljenoj akciji, Jens Lapidus ponekad i previše detaljizira uvodeći čitatelja u Laku lovu, prvi dio svoje stockholmske trilogije. S mnogo pažnje, do vrlo sitnih detalja konstruira osobnosti glavnih protagonista svoje priče, čineći ih stvarnima poput ljudi koje svakodnevno susrećete. Oni bi, vrlo lako, mogli biti dio vašeg susjedstva, stereotipizirani do savršenstva, naizgled toliko jednodimenzionalni da će se pasivan čitatelj zapitati kako je moguće udahnuti vjerodostojnost tolikoj plošnosti. No, udubi li se čitatelj u priču pomnije i dopusti li si, bar kroz tih tristotinjak stranica, ući u polusvijet kriminala i razmisliti o njegovim osnovnim postavkama, doći će do zaključka kako ta jednodimenzionalnost proizlazi iz potrebe za moći, potrebe za uspjehom i straha od pada. To svu trojicu tjera naprijed i istodobno gura u pod; grubijan Mrado nastoji iskazati dovoljno ljubavi prema svojoj kćeri, no želja za osvetom jača je od potrebe da fizički bude prisutan u njenu životu, maskirani osvetnik Jorge tjeran je naprijed iskrivljenim osjećajem za pravdu i, premda obitelj zauzima visoko mjesto na ljestvici njegovih prioriteta, promjene u obitelji neće biti dovoljno da ga zaustave u njegovu pohodu, a zlatni JW u pravilnim si razmacima obećaje saznati istinu o svojoj sestri. No, posao ne čeka ni na koga od njih i stoga njihova želja za moći mora, kao nagon za preživljavanjem, nadvladati sve ostale želje i potrebe.

Uz detaljizirane i razrađene likove, autorova prednost (i vrijednost ovog romana) leži u njegovu osnovnom zanimaju. Po struci odvjetnik specijaliziran za kazneno pravo, Lapidus dobro poznaje lice i naličje problema švedskog društva i stanja u stockholmskom podzemlju i nadzemlju kojima je, koncem prošlog i početkom ovog stoljeća suvereno vladala jugoslavenska mafija. To stručno poznavanje prilika u društvu Lapidus vjerno i bez zadrške prenosi u literarni oblik, u pravoj mjeri dozira stručnu terminologiju, ne dopuštajući da čitatelj, njome zasićen, napravi odmak od osnovne radnje. Ipak, u maniri pravog majstora pravnog trilera, Lapidus je pripremio nekoliko suptilnih savjeta i trikova za sve svoje čitatelje koji žele znati više. Kao mračnija verzija Johna Grishama, rekli bi neki. No, za razliku od Grishama, Lapidus je svoje protagoniste izveo iz sudnice, smjestio ih na ulicu i time je, pritom možda oduzimajući ponešto od napetosti tako svojstvene trilerima, svojoj Lakoj lovi dodao tešku notu.

Ipak, kako se radnja zapliće prema vrhuncu, Lapidus sve brže i uvjerenije isprepliće puteve svojih (anti)junaka, spaja njihove paralelne kolosijeke i dovodi ih do kolizije u spektakularnoj završnici. U kojoj je, pomislit ćete, svatko dobio upravo ono što zaslužuje. A završetak je tek prve knjige…

Advertisements