Sutra započinje 8. sajam knjiga i festival autora vRIsak

Kvaliteta i kvantiteta ipak idu ruku pod ruku. Bar kad je o književnim festivalima riječ. Poslije Interlibera, za dugog smo festivalskog „zimskog sna“ priželjkivali nove književne manifestacije. A sada, nakon Zagreb Book Festa i Festivala europske kratke priče, književna se festivalska scena seli u Rijeku gdje 11. lipnja počinje osmi po redu vRIsak, riječki sajam knjiga i festival autora.

U deset će predstojećih dana, od 11. do 21. lipnja,  riječki knjigofili i njihovi gosti imati priliku za druženje s tridesetak najpoznatijih hrvatskih autora, prevoditelja, kritičara i urednika. Osim domaćih, festival će ugostiti i regionalne autore, a uz potporu Kreativne Europe organizatori, nakladnička kuća V.B.Z. i Udruga kulture VRISAK Zagreb, su odabrali upravo riječki festival za predstavljanje autora iz programa Europom u 30 knjiga pod čijim će motom Čitam. Putjem. Pripadam. tijekom trogodišnjeg razdoblja biti objavljena djela najboljih suvremenih autora iz 30 europskih zemalja. Program će se publici na vRIsku predstaviti zanimljivim događanjem Prevoditelji predstavljaju svoje pisce što će se u Book cafe-u Dnevni boravak održati u srijedu, 17. lipnja, u 20:30 sati, a neki će se autori, poput finske književnice Johanne Holmstrom, rumunjskog pisca i scenarista Razvana Radalescua, bugarskog pisca Emila Andreeva i slovenskog autora Aleša Čara s riječkom publikom družiti na predstavljanju svojih knjiga.

            Između gotovo pedeset zanimljivih programa i događanja što će se održati na knjigom prožetim lokacijama riječke Gradske knjižnice, antikvarijata Ex Libris, broda Marina, book cafea Dnevni boravak, HNK Ivana pl. Zajca i opatijske Vile Angioline izdvajamo neprekidno čitanje poezije Nemoj stat što će se u petak, 12. lipnja, s početkom u 21 sat održati u Dnevom boravku. Čitati može svatko, ali samo jednu pjesmu. U srijedu, 17. lipnja, u 18:30 sati antikvarijat Ex Libris ugostit će Sanju Vučković, voditeljicu CeKaPe-a, Ljiljanu Matković i Jelenu Zlatar koje će predstaviti CeKaPe-ovu radionicu kreativnog pisanja i primjenu na njoj stečenog znanja kroz program Od polaznice radionice do spisateljice. Petak je rezerviran za predstavljanja knjiga; započet će u 18 sati u Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka predstavljanjem knjige Umijeće života Bruna Šimleše, nastavit će se u 19 sati u Ex Librisu predstavljanjem Ponavljanja Ivice Đikića, a veliko će finale doživjeti u 20 sati na Centralnoj pozornici HNK Ivana pl. Zajca predstavljanjem knjige Slavenke Drakulić Dora i Minotaur : Moj život s Picassom. Subotnje prijepodne otvorit će, u 11 sati, kvarnerski spisateljski duo Lari Mari predstavljanjem svog novog romana Zlatni mjesec u opatijskoj Vili Angiolini, a program će se nastaviti riječkom radionicom kreativnog pisanja CeKaPe-a u Dnevnom boravku s početkom u 13 sati.

Rijeka je poznata kao grad koji kulturu ne samo živi već i neprekidno i aktivno proizvodi. U svim njenim oblicima. Da bez aktivne književne scene ne bi bilo niti aktivne čitateljske publike znaju i organizatori te će se stoga, uz predstavljanja regionalnih i stranih autora, održati i predstavljanja knjiga i projekata riječkih autora Željke Horvat Čeč, Zorana Žmirića, Vlade Simcicha Vave i Ane Kandare Šoljaga, a kao završnica programa, u subotu 20. lipnja na brodu Arca Fiumana s početkom u 21 sat održat će se i tribina o riječkim glazbenicima i piscima. Tribinu će moderirati Zoran Krušvar.

vRIsak započinje i završava dozom dobre glazbe; 11. lipnja na brodu Marina nastupa riječki bend My Buddy Moose, a 20. lipnja će, na brodu Arca Fiumana DJ Vava festival zatvoriti partyjem Vinil je finil. Organizatori se nadaju kako će programima ovogodišnjeg vRIska čitateljsku publiku zainteresirati dovoljno da izađe na ulice, u kafiće, parkove, knjižnice i antikvarijate i, jednostavno, čita. Tome se, kao i očuvanju te čitateljskom pozitivom nabijene atmosfere do slijedećeg vRIska, nadamo i mi. Stoga vas pozivamo da posjetite neka od događanja u narednih desetak dana. Ako ste u prilici, posjetite ih sva. I ne zaboravite svratiti u V.B.Z.-ovu riječku knjižaru na adresi Korzo 32 jer organizatori su pripremili sajamske popuste i do 90%.

Advertisements