Grabežljivci – moderni Sherlock Holmes u razotkrivanju udruženja čija “djelatnost” žene pretvara u žive verzije lutaka za napuhavanje

Ljeto je pravo godišnje doba za…ljetno čitanje! I premda svake godine, netom prije sezone godišnjih odmora, raspravljamo o književnim trendovima za nadolazeću sezonu čitanja na plaži, preporučamo knjige za žensku i knjige za mušku publiku, knjige za odmor u hladu i knjige za uživanje tik do mora, jedna je trajna ljetna čitateljska vrijednost. Kvalitetno napisan krimić zbog čije će iskričavo napete radnje čitatelja obliti hladan znoj i na podnevnom suncu uvijek „prolazi“. Izdavačka kuća Znanje stoga nije pogriješila kad je, u svibanjskom kolu Knjige dostupne svima hrvatskoj čitateljskoj publici predstavila britanskog scenarista i spisatelja Paula Fincha i prvi dio njegova serijala o detektivu vodniku Marku Hecku Heckenburgu, Grabežljivce. Stilska ujednačenost, aktualnost teme, trilerska, mjestimice zastrašujuća, napetost i sirovo šarmantan glavni protagonist Grabežljivcima osiguravaju puno više od „prolazne“ ocjene.

            Hecka, detektiva vodnika u Nacionalnoj kriminalističkoj jedinici pri Novom Scotland Yardu, upoznajemo netom prije no što ga njegova šefica i ljubav iz mladenačkih dana, Gemma Piper, šalje na tromjesečni odmor. Detektiv se, naime, u sebi svojstvenom samotnjačkom stilu, upustio u istraživanje slučajeva trideset i osam žena nestalih diljem Ujedinjenog Kraljevstva i pritom „izgorio“. Ili bar tako smatraju njegovi nadređeni. No, sitnice poput zaobilaženja ili potpunog izbjegavanja policijskog pravilnika ili procedure i oglušivanja na naredbe s vrha Hecka neće spriječiti da svoju istragu nastavi i na „odmoru“. Jer sve su nestale žene bile vrlo dobro obrazovane, u stabilnim obiteljskim situacijama, cijenjene u svojoj poslovnoj okolini i bez financijskih problema. Stoga je teško povjerovati da su se jednog dana jednostavno odlučile ne vratiti kući s posla. Još je nevjerojatnija profesionalnost i učinkovitost kojom su svi ti nestanci izvedeni. Je li riječ o djelu solo igrača, seksualnog manijaka ili serijskog ubojice ili se radi o nečemu mnogo gorem, nevjerojatnijem i šokantnijem i od trgovine ljudima, Heck nije siguran. No, vođen policijskom intuicijom, odlučan je ustrajati u svojoj istrazi unatoč zidovima na koje neprekidno nalijeće. Klupko će se, neminovno, početi odmotavati, a čak će i iskusan policajac kakav je Heck ostati zgađen količinom odvratnosti sadržanom u postupcima Udruženja ugodnih momaka i korisnika njihovih usluga.

            Muškarci su, kaže Finch, po prirodi predatori i grabežljivci, u neprekidnom iščekivanju novog plijena, a jačina njihova užitka često raste s trudom uloženim u osvajanje. Ne uspiju li regularnim putem, neki će grabežljivci, vječni osuđenici na bezgranične igre moći, učiniti i neshvatljivo ne bi li si osigurali još jedan trofej. Staromodne metode poput cvijeća na uredskom stolu, finih večera i ekskluzivnih darova u njihovom svijetu nisu dovoljni. Njihova bolesna želja ne poznaje barijere i oni svoj „plijen“ jednostavno moraju imati. Pretvore li ga pritom u živu varijantu lutke za napuhavanje, njima je, u ekstatičkom trenutku erupcije želje pojačanom dugotrajnim iščekivanjem, posve svejedno. Retroaktivno kajanje i grizodušje? Moguće, a Finch ga svojim uvjerljivim, detaljističkim psihološkim iscrtavanjem vješto približava čitatelju, no teško u njemu budi išta osim osjećaja gađenja pomiješanog sa sažaljenjem kakvo osjećate prema puzećem, dlakama obraslom kukcu netom prije no što ga se otarasite. Udarcem ruke, papuče, muholovke ili čega vam drago.

            Istu vrstu odbojnosti Finch ulijeva u odnos svog glavnog lika, detektiva Hecka prema korisnicima usluga Ugodnih momaka. Vođen dubokim osjećajem za pravdu, detektiv sirovog šarma odbija preuzeti ulogu suca i porote, no kako bi njima omogućio da rade svoj posao, malo je toga što neće poduzeti. Oštrouman, britkog jezika i s inteligentim smislom za humor, Heck je upravo ona vrsta muškarca koju će u baru privući par prekrasnih nogu, no odbit će ga i sama pomisao da pripadaju prodavačici ljubavi. Kad se ispostavi da su to noge bivše vojnikinje i da ne traže put do njegova srca već do nestale sestre, Heck u njihovoj vlasnici, Lauren Waxford, nailazi vjernog pratitelja. A čitatelj podlogu za romantičnu priču kojom će Finch začiniti napeti krimić. Možda.

            Grabežljivci su, s više od 150 tisuća prodanih primjeraka, postali najprodavanija eknjiga, a njihov je uspjeh drugom dijelu serijala o nekonvencionalnom detektivu vodniku osigurao najveći broj predbilježbi što ih je izdavačka kuća HarperCollins’ ikad zaprimila. Uz samu priču, popularnosti serijala pridonosi i nekarakterističan lik Marka Heckenburga, modernog Sherlocka Holmesa, pronicavog, upornog i tvrdoglavog, najboljeg iz(van) policijskih redova. No, je  Holmesov svijet bio ispunjen muškarcima, Heck se u probijanju kroz naizgled nerazmrsiv slučaj okružio ženama. I dok je posve jasno tko je njegov Watson, suptilnom odškrinutim vratima u nastavak serijala valja zahvaliti dilemu je li njegov Lestrade ujedno i Moriarty ovog serijala.

Advertisements