Književno-glazbene večeri “Na terasi u suton” daškom kulture obogaćuju turističku ponudu otoka Lošinja

Lošinj je otok vitalnosti. U to će se uvjeriti svi njegovi gosti dočim prijeđu preko mosta u Osoru što Lošinj spaja s otokom Cresom. Sunce, more, borova šuma i ugodna klima. Može li čovjek poželjeti više? Zapravo može. Turizam sunca i mora izvorni je, no pomalo prevaziđeni oblik turizma. Prepoznali su to i u Udruzi Lošinj events i stoga stanovnicima Lošinja i njihovim brojnim gostima i ovog ljeta nude program pod nazivom Lošinj – otok kreativnosti.

            Ovogodišnji je program književno-glazbenih večeri pod nazivom Na terasi u suton otvoren na terasi Vile Elisabeth u Velom Lošinju, prošle subote, 21. lipnja, nastupom poznatog pijanista Dalibora Cikojevića, a nastavit će se ovog petka u 20.30 kada će Vila u sklopu Lječilišta Veli Lošinj ugostiti poznatog hrvatskog istraživačkog novinara i nagrađivanog autora krimića Dragu Hedla.

            Osim književno-glazbenih događanja pod čijim će okriljem Lošinj ugostiti jednu od najproduktivnijih i najpopularnijih hrvatskih književnica Julijanu Matanović (11.srpnja), mladu i nagrađivanu autoricu Ivanu Simić Bodrožić (18.srpnja), pjesnika i prozaika Ivicu Prtenjaču (25. srpnja) čiji je roman Brdo lani nagrađen V.B.Z.-ovom nagradom za najbolji neobjavljeni roman te brata i sestru Tribuson, Gorana i Snježanu, velike zaljubljenike i prijatelje otoka (01.kolovoza),  posjetitelji velološinjske terase u suton imat će prilike uživati i u predstavi Kazališta u gostima, osječke Umjetničke akademije koja će 4. srpnja pred lošinjsku publiku postaviti predstavu Četiri priče : Žene autora Želimira Periša, a u režiji Roberta Raponje. Istog će dana i najmlađi moći uživati u lutkarskoj predstavi za djecu U potrazi za dijamantnom suzom. Lutkarski odjel osječke Akademije nadaleko je poznat, a malim će Lošinjanima ovo biti izvanredan događaj budući da na otoku ne djeluje lutkarsko kazalište. Ovogodišnje će druženje završiti 8. kolovoza nastupom Gudačkog kvarteta Rucner.

            Autorica i voditeljica svih programa je Branka Džebić na čiju je inicijativu otok vitalnosti, bar nakratko, pretvoren i u otok kreativnosti. A prekrasna ljetna predvečernja druženja mogla bi prerasti i u veću manifestaciju velološinjskih kulturnih večeri čime bi se dodatno obogatila turistička ponuda otoka i stvorio temelj za razvoj kulturnog turizma. Jer turisti danas ipak žele i neka nova i drugačija iskustva.

Advertisements