CeKaPe otvara vrata pete Ljetne škole pisanja

Zagrebački se Centar za kreativno pisanje kvalitetom i kvantitetom svojih semestralnih i vikend radionica, organiziranih događanja i dislociranih projekata istaknuo kao jedno od središnjih mjesta štovanja i širenja kulture i ljubavi k pisanoj riječi. Njihove su radionice pohađali mnogi, danas eminentni, hrvatski autori, a peta Ljetna škola pisanja novim će spisateljskim talentima vrata otvoriti sutra.

            Za rauliku od drugih ljetnih kulturnih događanja s morskim predznakom, CeKaPe-ovci su se odlučili za odmor od vrućina i dom za ljetnu školu potražili su u planinama. Isprva je to bilo motivirajuće okruženje dvorca Stara Sušica, potom delnički Petehovac, a ove će godine polaznici inspiraciju potražiti u autentičnom okruženju Malog doma Sušak na Platku. Od sutra, 22. kolovoza do subote 29. kolovoza polaznici će pisati, čitati i stvarati tekstove, a renomirani će im voditelji pritom pomagati stručnim vodstvom i usmjeravati ih savjetima. Nakon velikog prošlogodišnjeg uspjeha, i ovogodišnju će radionicu proznog pisanja voditi Nebojša Lujanović, pisac i voditelj radionica kreativnog pisanja u Splitu i Zagrebu, a kroz scenarističku radionicu polaznike će voditi (i s njima scenarij za kratki film pisati) scenaristica, sociologinja i voditeljica scenarističkih radionica u Zagrebu, Sonja Kovačević-

            Osim radionica, Ljetna će škola za svoje polaznike u večernjem terminu organizirati književne tribine sa zanimljivim gostima. Led će 24. kolovoza probiti Nebojša Lujanović predstavljajući svoj roman Oblak boje kože. Idućeg će dana, u utorak Alen Kapidžić i polaznica radionice e-samoizdata Tea Rukavina raspravljati o e-knjizi i načinima na koje je objaviti. U srijedu će Platak posjetiti riječki autori Zoran Žmirić i Davor Mandić. Zanimljivi gosti razgovarat će o književnosti, pisanju, riječkoj radionici Novinarstvo u kulturi, a predstavit će i svoje knjige; Žmirićevoj zbirci poezije Zapisano metkom i Mandićevoj zbirci priča Valjalo bi me zamisliti sretnim. Posljednje večernje druženje u četvrtak, 27. kolovoza ugošćuje CeKaPe-ove spisateljske uzdanice Jelenu Zlatar i Denisa Špičića koji će predstaviti Odjavna karta i Slijepa točka odnosno neobjavljenu zbirku priča Ružno o ljubavi, lijepo o mrtvima. Uz njih, gost večeri bit će mladi slovenski autor Samo Petančić.

            Voditeljica CeKaPe-a Sanja Vučković kaže kako su iz njihove šume izašli mnogi, danas uspješni pisci s vlastitim knjigama ili pričama koje su osvajale nagrade na mnogim književnim natječajima u cijeloj regiji, a svi koji su imali sreću sudjelovati u Ljetnoj školi svoje stvaralačke dane dijele na prije i poslije šuma jer šuma je iskustvo koje mijenja. A iz te će čarobne šume, ma gdje se ona nalazila, izniknuti još mnogi neotkriveni talenti.

Advertisements