Pripremite se, počinje Festival svjetske književnosti

Izdavačka je kuća Fraktura po mnogočemu specifična pojava na hrvatskoj nakladničkoj sceni. Unatoč sve većoj popularnosti naslova što ih za svoje čitatelje pomno odabiru, a samim time i većoj nakladničkoj produkciji, zadržali su šarm svojstven manjim, gotovo obiteljskim, projektima i poslovnim okruženjima. Ne upavši u zamku velikih i blještavih imena s prvih mjesta i instant uspješnica, uspjeli su, na neki način, oblikovati svoju čitateljsku publiku i toj publici redovito nude kvalitetne književne zalogaje. Bilo knjiške, bilo festivalske. U književnom su smislu kroz velika vrata uveli i na police knjižara smjestili naslove svjetske književnosti, a tu istu književnost, treći put zaredom, čitateljima žele približiti i Festivalom svjetske književnosti što će se u Zagrebu održati od 3. do 11. rujna.

            Gost prošlogodišnjeg izdanja Festivala, Lawrence Norfolk, zapitao se pripada li Gozba svom stvaratelju ili svima nama, njenim uživateljima, a nobelovac Patrick Modiano kao da mu je odgovorio ustvrdivši kako knjiga više ne pripada onome tko ju je napisao nego onima koji ju čitaju. Literarna se Gozba time neprekidno nastavlja i širi, a književni su festivali, među ostalim, mjesta gdje književnost oživljava, živi i ulazi u interakciju; sa svojim stvarateljima i svojom publikom, skupinama čije su granice često nejasno određene, ako su uopće određene kao i s drugim oblicima umjetničkog izričaja. No, je li uloga književnosti samo da razonodi i uljepša ili, prije svega, da potakne na razmišljanje, progovori, djeluje? U svjetlu događaja kojima u posljednje vrijeme svjedočimo, važno je, gotovo i nužno, u kulturi i umjetnosti pronaći zamašnjak, pokretač promjena koje neumoljivo dolaze. Stoga je postojanje festivala međunarodnog i interdisciplinarnog karaktera, festivala koji potiče interkulturalni dijalog, festivala kakav je Festival svjetske književnosti, potrebnije nego ikad.

            Ove će godine Festival ugostiti 70ak autora iz 15 zemalja svijeta. Među festivalskim gostima bit će Sofi Oksanen, Peter Esterhazy, Etgar Keret, Jean Mattern, David Foenkinos, Ernesto Mallo, Clemens Meyer, Filip David, Etienne Davodeau, Andrej E. Skubić, Maša Kolanović, Nedjeljko Dragić, Julya Rabinovich, Ognjen Spahić, Reinhard Kleist, Neven Orhel, Julio Radilović Jules, Diego Marani, Andrej Nikolaidis, Miljenko Jergović, Edo Popović, Kristian Novak, Tomislav Zajec, Emmanuele Pagano, Helena Klobučar, Borivoj Dovniković… Svi ti autori književnost koriste kako bi progovorili o ozbiljnim temama, kako bi problematizirali današnji trenutak, progovorili o prošlosti, ali i o budućnosti, autori čija su imena sama po sebi dostojna pozivnica za programe što su ih organizatori Festivala pripremili.

            Uz već dobro poznatu Frakturinu tribinu Razotkrivanje, okrugle stolove i tribine, program Pisac i njegov čitatelj, ove je godine sadržaj festivala obogaćen dvama novim programima čime je Festival dobio potpuni multimedijalni karakter, ali i pokazao koliko su književnost i čitanje važni na svim razinama. Prva je novost uvođenje autorskog stripa na festival kroz program Mali noćni strip-tiz u sklopu kojeg će biti zastupljene teme poput ženskog stripa, biografija u stripu i stripa u Hrvatskoj. Novost su također filmske večeri za kojih će biti prikazani filmovi nastali prema književnim predlošcima autora prisutnih na Festivalu. Svakoj projekciji prethodit će diskusija s autorom o transponiranju njihova djela u drugu narativnu formu. Fragmente iz djela autora razotkrivenih na Festivalu pred publiku će postaviti studentica režije zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti Tatjana Damjanović. Novost je, također, suradnja sa studentima zagrebačkog Filozofskog fakulteta koji će, pod mentorstvom Dijane Matković i Svena Popovića pratiti festivalski program kratkim kritičkim izvještajima i blogovima.

            Ove se godine u Hrvatskoj održava festival Rendez-vous, a zahvaljujući suradnji ovih dvaju festivala, festivalski će program biti obogaćen gostovanjem ponajboljih suvremenih francuskih autora, a ekskluzivno će se uprizoriti i francuski filmovi nastali prema originalnim scenarijima Patricka Modiana te djelima Davida Foenkinosa i Etiennea Davodeaua. Osim s francuskim, Festival svjetske književnosti je, u sklopu projekta Sharing the wor(l)d ostvario suradnju s dvama europskim književnim festivalima, Vilenica iz Slovenije i Cuirt iz Irske, odobrenog i sufinanciranog od strane Europske unije kroz program Kreativna Europa. Festivali će „razmjenjivati“ pisce, kritičare pa i publiku, a organizirat će se, između ostalog, i putujuće izložbe knjiga i prijenosi razgovora uživo u gradove partnerskih festivala.

            Publika se odgaja od samih početaka pa će tako i ove godine biti organizirane književne matineje za srednjoškolce, a zbližavanju i prožimanju različitih ekspresivnih oblika pridonijet će i izložba slika i crteža nadahnuta motivima iz književnih djela, već otvorena u Studiju Moderne galerije „Josip Račić“. Izložba je otvorena sve do 13. rujna. Osim u „Josipu Račiću“, festivalski će se programi održavati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića i Kinu Europa, a ulaz je na sva događanja besplatan. Festivalski program potražite na slijedećem linku i ljeto zaokružite izvrsnim kulturnim putovanjem.

Advertisements