O ljubavnoj boli i hard-core romansi uz Evu Illouz večeri uoči Valentinova

 

            Kada su, pokrećući Filozofski teatar, intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč i njegov voditelj Srećko Horvat najavili dovođenje najvažnijih ljudi današnjice i razgovaranje o najvažnijim temama današnjeg trenutka, mislili su ozbiljno. Nakon Žižeka, Nakon Julie Kristeve, Thomasa Pikettyja, Tariqa Alija i Slavoja Žižeka, ove će se subote, 13. veljače u 19:30 na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta sučelice Horvatu naći Eva Illouz, jedna od 12 suvremenih filozofa i filozofkinja čija misao utire put budućnosti.

            Eva Illouz rođena je 1961. godine u marokanskom gradu Fesu, no veći je dio svog života provela u Francuskoj, gdje je stekla magisterij i doktorat iz područja književnosti, kulturalnih studija i sociologije. Kada govorimo o sociologiji, vrlo često zaboravljamo na ljubav kao jedan od najdugotrajnijih i najzagonetnijih društvenih fenomena. Ljubav često stavljamo u zagrade, trivijaliziramo je ili na nju odmahujemo rukom. Barem polazeći sa znanstvenog stajališta. No kultura, kulturološki uvjetovani načini na koje komuniciramo i načini na koje doživljavamo emocije upravo su u središtu interesa Eve Illouz. Baveći se ljubavlju objavila je dosad osam knjiga prevedenih na 15 jezika, a u hrvatskim su knjižarama, u Planetopijinom izdanju dostupne Zašto ljubav boli i nedavno objavljene, dvije knjige u jednoj Hard-core romansa: Pedeset nijansi sive, bestseleri i društvo/Hladna intimnost: Kako smo stvorili emocionalni kapitalizam. Potonji će roman i biti u središtu razgovora što će ga Illouz i Horvat voditi večer uoči Valentinova, a čija će tema biti ljubav, intima i romani.

            Osim kao autorica popularno-znanstvene literature, Illouz je vrlo uspješna i kao znanstvenica i profesorica. Gostujuća je profesorica na Sveučilištima Northwestern i Princeton, pariškoj Ecole des heutes etudes en sciences sociale i berlinskom Wissenschaftskolleg. Redovita je profesorica na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, a već je gotovo 10 godina na čelu jeruzalemske Akademije vizualne umjetnosti i dizajna Bezalel kao prva žena u povijesti te institucije.

            Bolja pozivnica za subotnju večer nije potrebna. I zaljubljenima i nezaljubljenima i onima na putu da se zaljube ili odljube ovo će izdanje Filozofskog teatra poslužiti kao osvješćivanje onog racionalnog ili možda samo manje romantičnog u ljubavi. A po završetku događanja na pozornici, organizatori sve prisutne pozivaju na čašu šampanjca i doček Dana zaljubljenih, velike predstave ljubavi u najvećoj hrvatskoj kazališnoj kući.

Advertisements