Centar za ženske studije obilježava 143. godišnjicu Zagorkina rođenja

Ove će se srijede, u organizaciji Centra za ženske studije, koji i upravlja Memorijalnim stanom Marije Jurić Zagorke, upriličiti vrlo posebna rođendanska proslava za vrlo posebnu ženu, prvu hrvatsku novinarku, književnicu i aktivistkinju Mariju Jurić Zagorku, rođenu 2. ožujka, 1873. godine.

            Program pod nazivom Sretan rođendan, Zagorka! započet će točno u podne okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelačića i polaskom u Šetnju Zagorkinim tragom. Bit će to skraćeni isječak šetnje Zagorkinim tragom što je svake godine, u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke vodi Slavica Jakobović Fribec, ujedno i autorica Vodiča Zagorkinim tragom kroz Zagreb. Kratka podnevna šetnja iskoristit će se ujedno i za predstavljanje drugog, dopunjenog i izmijenjenog izdanja Vodiča te će i sama tura uključivati neka novopridodana mjesta iz autoričina života.

            Večernja će šetnja, Zagorkina priča, krenuti u 19 sati, okupljanjem kod Zagorkina spomenika u Tkalčićevoj ulici, a njene idejne začetnice i voditeljice Ana Zbiljski i Martina Findrik svim zainteresiranima obećaju 90 veličanstvenih minuta na Gornjem gradu. Bit će to šetnja mjestima, u društvu likova koji su obilježili najčitanije Zagorkino djelo, Gričku vješticu kako bi se šetačima dodatno približio duh tog vremena, ali i kako bi se obilježila stota godišnjica prve dramatizacije Gričke vještice na pozornici zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta.

            Kako su šetnje u srijedu ograničene na 40 šetača, iz Centra za ženske studije pozivaju sve zainteresirane da im se u proslavi obljetnice Zagorkina rođenja pridruže u Memorijalnom stanu na Dolcu. Stan će se u srijedu, četvrtak (3.3.) i nedjelju (6.3.) od 11 do 16 sati moći razgledati uz besplatno stručno vodstvo, a svakog od tih dana u 14 sati prikazivat će se i dokumentarno-igrani film Zagorka Biljane Čakić Veselić.

            Za kraj, u nedjelju će, u suradnji s Udrugom za razvoj  „uradi sam“ kulture – Radiona/Zagreb Makerspace biti predstavljen DIY hologram s likom Zagorke. To će predstavljanje i poslužiti kao uvod u razgovor o uvođenju inventivnih praksi i digitalne kulture u muzejsko-memorijalni prostor.

            Zagorka je jedna od najplodnijih hrvatskih književnica i prva profesionalna novinarka na ovim prostorima, pokretačica časopisa Ženski list i Hrvatica, a manje je poznata, iako vrlo važna činjenica kako se čak 11 Zagorkinih djela čuva i u hrvatskom izvorniku čuva u Kongresnoj knjižnici u Washingtonu.

Advertisements