Čitajte francusko, posjetite Medijateku i podržite izvrsnu inicijativu!

Iako je naglasak ovogodišnjeg Mjeseca frankofone kulture postavljen na filmsku umjetnost, ni knjige ne mogu zaobići ožujak u Medijateci Francuskog instituta. Bez jezika i književnosti nemoguće je zamisliti kulturu pa tako, čak i kada nisu u fokusu, knjige naprosto preplavljuju.

            Morem dobrih knjiga, u suorganizaciji Medijateke i nakladničkih kuća Fraktura i Vuković&Runjić, sve će zainteresirane zapljusnuti dvanaest hrvatskih nakladnika na prodajnoj izložbi što se od 15. do 18. ožujka održava u prostoru Medijateke, u njenom radnom vremenu, od 12:30 do 19:30 sati. Uz suorganizatore, na izložbi se mogu pronaći s francuskog jezika prevedeni naslovi iz naklade Sandorf, Oceanmore, Meandarmedia, Pelago, Mizantrop, Disput, Mala zvona, Tim press i Hrvatskog filološkog društva, a kako je Francuska izuzetno važna zemlja i kada su stripovi u pitanju, ljubiteljima stripa na izbor su brojni naslovi u izdanju Fibre, kuće kojoj imamo zahvaliti veliki povratak stripa na glavnu pozornicu izdavaštva u Hrvatskoj.

            Što možete pronaći na izložbi? Cjelokupan opus na francuskom objavljenih djela Milana Kundere, Frakturina izdanja Patricka Modianoa, kontroverznog, ali rado čitanog Frederica Beigbedera, u nas pomalo zaboravljenu Marguerite Duras, ali i novije naslove poput Istine o slučaju Harry Quebert, HhhH, Ništa se ne opire noći, Lijepe opasnosti ili Pravila ljubavi. I ljubitelji filozofije, kultrologije i znanosti o jeziku pronaći će nešto za sebe jer nezamislivo je ponuditi francusku knjigu, a u ponudu ne uvrstiti velikane poput Michela Foucaulta i Rolanda Barthesa.

            Naslovi izloženi na prigodnoj izložbi dostupni su, naravno, po prigodnim cijenama pa su tako popusti na više od 120 izloženih naslova od 20 do 50 posto. Bolja pozivnica ne treba, a posjetom i kupnjom nećete samo obogatiti svoju kućnu zbirku već i podržati inicijativu, pokazati da interes čitatelja postoji i time, možda, otvoriti put za više ovakvih događanja u budućnosti. Možda, zašto ne, i s drugih jezičnih područja.

Advertisements