Kako se zaljubiti – bajkoviti savjeti irske vldarice pera

Vjerujete li u bajke? Odmahujete glavom jer ste prestari za njih? Može li se biti prestarim za bajku, za putovanje u svijet mašte, za prekrasnu priču i bezvremensku poruku? Sad se već nećkate? Ali bajke su za djecu, njihove su priče i poruke nedvojbeno prekrasne, ali i pomalo naivne, dječje, neprimjerene velikoj, odrasloj dobi. Naravno, ako pred sobom imate neku od Grimmovih bajki, potpuno ste u pravu. No, baš kao što su potrebne djeci, da ih nauče temeljnim vrijednostima, moderne su bajke potrebne odraslima, da ih nauče onome što su davno zaboravili ili ih podsjete na ono što su dopustili da moderan i stresan, trkački način života, obavije prašinom. Kako održati prijateljstvo unatoč vremenskoj i prostornoj udaljenosti, kako uživati u trenutku, kako posložiti vlastiti život, a možda i kako se zaljubiti.

 

Na ovo posljednje užurbanog i brigama premorenog, odraslog bajkoljupca Cecelia Ahern odlučila je podsjetiti ovog ljeta, ponudivši mu 269 stranica dugo putovanje s Christine Rose i Adamom Basilom kao pratiteljima. Christine, vlasnica dublinske agencije za zapošljavanje i impozantne zbirke priručnika za samopomoć, ima rješenje za svaki problem. Dobro, možda i nema, ali ima knjigu u kojoj će rješenje pronaći. Naravno, ta su rješenja primjenjiva na sve probleme… osim njenih vlastitih. Adam, pak, nema odgovor niti na jedno od pitanja što su mu se vrzmala glavom u trenutku kad su se njihovi putevi susreli na mostu Ha’penny. Christine se ondje zatekla u potrazi za sretnim mjestom no vjerojatno je u očaju pomislila „Ne opet!“ ugledavši Adama kako stoji s vanjske strane mosta prijeteći kako će skočiti u rijeku. To je bilo njegovo rješenje, njegov odgovor na izdaju (bivše) djevojke i najboljeg prijatelja i gubitak ispunjavajućeg posla zbog preuzimanja omražene obiteljske tvrtke. Rješenje trenutačno, ali ne sasvim društveno prihvatljivo i stoga Christine s njim sklapa pogodbu, u dva će ga tjedna naučiti, pokazat će mu kako je život lijep i koliko je malih, svakodnevnih stvari u kojima se svaki dan iznova može uživati. Ono što mu, međutim, neće reći jest da, prezimenu unatoč, niti njoj ne cvatu ruže te da s njim kroz ovu bitku za život namjerava proći vođena listom, njemu toliko omraženih, priručnika za pomoć.

 

Na osnovnoj, suhoparnoj razini promišljanja o tekstu, ovaj se roman ni po čemu ne bi isticao. Aherničin je stil pisanja vrlo jednostavan, čitak i omogućava čitatelju da se s lakoćom i vješto kreće kroz tekst, vješto je i detaljno okarakterizirana tek glavna junakinja (najčešće i nositeljica priče) dok je za ostale likove izabrana osobina ujedno i njihov zaštitni znak i putokaz za razvoj kroz priču, dijalozi nisu uvijek dovoljno razrađeni, a sama je radnja, u najmanju ruku, nevjerojatna (tko bi dopustio potpunom, i još k tome psihički rastrojenom, strancu da mu se useli u stan i postane sudionik njegove svakodnevice)… Ali tko je ikada o bajkama raspravljao na elementarnoj, ozbiljnoj razini? Cecelia Ahern svojom će vas maštom očarati, vješto vas „uvlačeći“ u priču i nećete ni primijetiti koliko je jednostavan način na koji je to učinila. Iako su, baš kao i male stvari u životu, i jednostavni načini rezervirani samo za istinske virtuoze, kako življenja tako i pisanja. O mislima pročitanim u knjizi još ćete dugo razmišljati, smijat ćete se dogodovštinama glavnih junaka, a smiješak će vam zatitrati na usnama i podsjeti li vas ova priča bar na trenutak na ljubavnu priču koju i sami živite i, najvažnije od svega, naučit će vas kako, uz sitne dorade, i stvarnost može biti bajkovita. Je li ovo ljubić? Priča nedvojbeno jest ljubavna, ali autoričina vedrina i maštovitost začini su koji ovaj tekst podižu na višu razinu baš kao što je Adam, u skladu sa svojim prezimenom, dodao nove okuse i boje Christineinu životu. Najljepše je unutar knjige pronaći rečenicu kojom ona, možda i nehotice, sama sebe opisuje i stoga je Kako se zaljubiti „čudesno jedinstven, originalan vodič za sreću“.

 

Zbog pozadinskih problema koje razmatra ovo je, koliko to suvremena bajka može biti, najozbiljnija Cecelia Ahern do sad. Nakon uspješnice iz prošlog desetljeća, Da me barem možeš vidjeti, ova će priča u čitatelju pobuditi najintenzivnije emocije. Izvrsna je za proljeće i sunčana čitanja, ali rado ćete joj se vraćati i za zimskih mjeseci.