Fotonatječajem “Ja sam knjiga” ulazimo u najknjiškiji mjesec u godini

Travanj, mjesec pred našim vratima, cijeli je u znaku knjige. Započinje Međunarodnim danom dječje knjige, a pri samom nas kraju očekuje Svjetski dan knjige i autorskog prava, predstavljanje nove svjetske prijestolnice knjige i ono čemu se svi jako veselimo, novo izdanje Noći knjige. Između tih dvaju događaja smjestili su se brojni književni rođendani i obljetnice. A da bismo u travanj dostojno i ušli pobrinula se Gradska knjižnica i čitaonica Požega koja knjigoljupce poziva na sudjelovanje u fotonatječaju Knjiga svaki dan.

            Svi ljubitelji knjige s knjigom doista žive svaki dan, a vrlo se često, čitajući, s knjigom i stapaju. Stoga ovogodišnja tema fotonatječaja, čiji je cilj popularizacija knjige i čitanja, razvijanje navike čitanja i kreativnog izražavanja kroz fotografiju te, posebice, razvijanja pozitivne svijesti o čitanju, neće predstavljati problem. Tema ovogodišnjeg, trećeg po redu natječaja je, naime, Ja sam knjiga – stopi se s naslovnicom, poistovjeti se s likom. S likom se, zasigurno, poistovjećujete u svakoj knjizi koju čitate, a s naslovnicom se možete stopiti na razne načine, važno da prikazujete interakciju čovjeka i knjige. Iz Knjižnice kažu kako fotografije mogu prikazivati način na koji se čitatelj stapa sa slikom naslovnice knjige ili mogu prikazivati kreativan način kako se čitatelj poistovjećuje s likom iz knjige uz uvjet da su na fotografiji i čovjek i knjiga.

            Vremena za osmišljavanje, snimanje i slanje fotografija imate do petka, 1. travnja, u 14 sati, a ako ste posebno kreativni i inspirirani, na natječaj možete poslati do četiri fotografije. Posebnih uvjeta nema, osim da fotografije, naravno, moraju biti vaš autorski rad, neopterećene potpisima, natpisima, oznakama, vodenim žigovima ili drugim obilježjima, a dozvoljeno je i korištenje programa za uređivanje fotografija, ali do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja. Prijaviti se možete putem maila foto-natjecaj@gkpz.hr , a vaša prijava, uz fotografiju, treba sadržavati i ime i prezime autora, kućnu adresu, broj telefona i naziv(e) fotografije/fotografija. Izložba fotografija bit će otvorena u Noći knjige, a nagrađeni će autori biti pozvani na otvorenje gdje će im biti uručene i prigodne nagrade. Pa iako svaki paket sadrži i godišnju članarinu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega što natječaju daje donekle lokalni karakter, svi ste pozvani na sudjelovanje jer promocija knjige nema granica, a knjigu, ionako, živimo svaki dan.