Knjižnom bookom Hrvatska proslavlja Međunarodni dan dječje knjige

U Hrvatskoj se, navodno, ne čita. Svake nas godine upravo u travnju na to podsjete istraživanja, statistike i njihove analize i natjeraju nas da se zapitamo tko, zapravo, u ovoj zemlji čita, za koga se objavljuju sve brojniji naslovi i odakle dolaze svi oni poklonici knjige na društvenim mrežama. Zaboravljamo pritom da je čitanje samotnjačka aktivnost, da se ono najčešće odvija u tišini, ne stvara mnogo buke. Stoga je, na samom početku mjeseca travnja, Hrvatska udruga školskih knjižničara odlučila podići malo Knjižne booke i na taj način u petak, 1. travnja pokazati da postoji Hrvatska koja čita i da ona zaslužuje ponešto booke.

            Tim će se događajem, što će ga u petak od 10:30 do 15 sati sa svojim partnerima i prijateljima knjige i čitanja Školskom knjigom, Nakladom Ljevak, Dječjom knjigom, Mozaik knjigom, Nakladnom zadrugom Ognjište i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom čija će aula i biti poprište boočnih zbivanja, HUŠK obilježiti Međunarodni dan dječje knjige koji se u svijetu proslavlja  2. travnja, na obljetnicu rođenja jednog od najdražih dječjih pisaca svih vremena, Hansa Christiana Andersena.

            Knjižna booka je svečanost dječje knjige i čitanja, a ove se godine na toj svečanosti organizatorima pridružuju učenici iz 31 škole i 12 županija kako bi svojim nastupima na različite načine predstavili petogodišnji projekt poticanja čitanja zlatarskog školskog knjižničara Denisa Vinceka Čitajmo zajedno, čitajmo naglas zaboravljene knjige čiji je cilj poticanje čitanja izvan lektirnih naslova dječje književnosti. Tako će se aulom doma hrvatskog knjižničarstva oriti zvižduk s Bukovca, njome će prošetati Kekec, a ponovno će se čuti i za ježa i njegovu kućicu kao i mnoge druge, pomalo zaboravljene, ali nikako manje vrijedne knjige, najbolje prijatelje svakog djetinjstva.

            Dobro će raspoloženje među djecom, uz nove i stare književne junake, posijati i mađioničar Jozo-Bozo i voditelji programa Lucia Luque Akrap i Vid Ćosić. U stvarnost će sudionike manifestacije, samo nakratko, vratiti postavljena izložba reprezentativnih suvremenih izdanja za djecu i mlade kao i izložba nagrađenih ilustracija Andree Peterlik Huseinović. No samo nakratko jer neki će od autora čija su djela izložena uveličati ovu booku osobnim dolaskom, a to će, zasigurno, biti nova karta za putovanje u svijet priča.

Advertisements