Ovogodišnja Noć knjige spaja Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige i autorskih prava

Još samo jednu noć trebamo prespavati i pred nama je dan u kojem ćemo se, od ranog jutra, pozdravljati sa Dobra večer! Premda je ljubiteljimaknjige svaka večer takva, knjižničari, nakladnici, književnici i knjiški entuzijasti svoju golemu ljubav prema knjigama i čitanju sutra će prenijeti i na ostatak populacije. U kalendarima knjigoljubaca 23. je travnja debelim krugom obilježen kao Svjetski dan knjige i autorskih prava i kao takav pravi datum za simboličko obilježavanje Noći knjige.

            No, sutra je petak, 22. travnja pa se čitatelji s pravom pitaju o čemu je riječ, zašto ove godine Noć knjige obilježavamo uoči, a ne na Svjetski dan knjige? Kako je, na konferenciji za mediji istaknula Iva Perković, osnovni je razlog vrlo praktične prirode; 23. je travnja ove godine subotnji, a organizatori nisu htjeli da ta činjenica ikoga omete u namjeri dolaska. No razmislite li nakratko, uvidjet ćete kako je izmještanje Noći knjige na petak zapravo jedan vrlo zanimljiv pomk jer tako ćemo, brojnim programima čije je trajanje predviđeno i do 1 sat iza ponoći, u Svjetski dan knjige i autorskih prava doista ući s knjigom, a prikladno ćemo obilježiti i 22. travnja, Dan hrvatske knjige, posebno bitan ove, 2016. godine kada se obilježava stota godišnjica izlaska Priča iz davnina Ivane Brlić-Mažuranić. Uz proslavu jednog domaćeg jubileja, Hrvatska se u Noći knjige pridružuje i međunarodnom obilježavanju četiristote godišnjice smrti dvojice velikana svjetske književnosti; Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa.

            Ovogodišnja Noć knjige, peta po redu, trenutak je za osvrtanje i usporedbu trenutnog stanja s onim s početka same priče. Kada je 2012. godine Noć knjige pokrenuta, obilježavanju su se priključile knjižnice i knjižare iz 49 gradova s 264 programa i organizatori su tim odazivom, naravno, bili vrlo zadovoljni. No pet godina kasnije taj je uspjeh višestruko uvećan te sada 450 sudionika iz 216 gradova i mjesta sudjeluje u obilježavanju najknjiškije noći s više od 1000 programa.  Tako ćemo se u Noći knjige družiti sa Shakespeareom i Cervantesom, provjeriti svoje znanje iz domaće i svjetske književnosti na pub-kvizevima, posjećivati izložbe, razmjenjivati knjige i, ononajvažnije, družti se s knjigom i njenim poklonicima do dugo u noć. Vrlo često se, govoreći o, još uvijek nepostojećoj, Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja, spominje i važnost poticanja čitanja od najranije, vrtićke dobi te je stoga velika radost organizatora, ali i svih poklonika čitanja, sudjelovanje odgojno-obrazovnih institucija, najčešće kroz matineje čiji je sadržaj prilagođen onim najmlađim, budućim čitateljima. Tako u ovogodišnjem programu sudjeluje 28 vrtića (u usporedbi s lanjskih 10) i 121 osnovna i srednja škola dok ih je lani bilo 115.

            Sve su ovo pokazatelji kako interes za Noći knjige ne jenjava, naprotiv, svake je godine sve veći, programa je sve više, a njihovi se nositelji trude biti sve inovativniji i kreativniji. Tu su kreativnu eenrgiju organizatori uspjeli prenijeti i na kolege iz Slovenije i Crne Gore, susjednih zemalja u kojima će Noć knjige čitatelje održati budnima po treći put. Kako bi tu kreativnu energiju još malo podebljali, ove će godine iz Hrvatske u Sloveniju voziti i Vlak knjigei prijateljstva koji će, prometujući na relaciji Ozalj-Karlovac-Ozalj-Kamanje-Bubnjarci-Metlika-Ozelj s knjigom povezivati institucije, zemlje i, ono najvažnije, stanovnike. Cijelim će putem u vlaku biti organiziran program za djecu i odrasle, a putnici će po dolasku u Metliku razgledati grad, Belokanjski muzej i Ljudsku knjižnicu Metlika, a za njihov zajednički povratak u Ozalj pripremljen je bogati program koji će trajati do 1 sat u noći.

            Kako je cilj Noći knjige knjigom doprijetii do onih ka kojima knjiga ne može tako lako stići, ove godine, humanitarnom akcijom Knjigom za knjige Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prikuplja knjige i sredstva za nabavu knjiga i školskih udžbenika za djecu iz obitelji pogođenih teškim materijalnim stanjem. Svi zainteresirani knjige i sredstva mogu darovati sve do 22. travnja, a Zaklada će prikupljeni iznos udvostručiti. Također, knjige će se darovati i udruzi Krijesnica koja brine o malim pacijentima na onkološkim odjelima u Klaićevoj i KBCu Rebro. Akciji su se, po riječima Slavka Kozine, nakladnici odazvali u velikom broju i time omogućili da knjiga, još jednom, dođe do onih kojima je potrebna i kojima će, na taj način, biti pobuđena nada.

            Za kraj, spomenimo kako Noći knjige, čiji su organziatori Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena  ni ove godine ne bi bilo bez podrške Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

            A svima nama preostaje samo iščitati programsku knjižicu i u moru odličnih programa odabrati one najposebnije kojima ćemo i prisustvovati. I poželjeti da se Noć pretvori bar u Tjedan knjige…

Advertisements