Duša u plamenu

Ne tako davno, jedan je sporedan književni lik, govoreći o svom rodnom, malom mjestu u američkoj saveznoj državi na krajnjem jugu rekao kako u tako malom mjestu svi znaju sve jedni o drugima. „Zato i živimo tu, jeftinije je od kabelske“, završio je svoje lokalpatriotsko izlaganje i saveznog agenta novopridošlog iz glavnog grada spomenute države ostavio u čudu razjapljene vilice. I svatko s iskustvom života u malom mjestu u tu se izjavu osvjedočio; svi znaju sve jedni o drugima, nikakve tajne ne mogu dugo ostati skrivene. Upravo suprotno, najčešće izlijeću iz mraka prošlosti upravo u trenutku kad se njihov nositelj opusti i prepusti novom početku.

            Spomenutu knjigu zacijelo nije pročitao, a niti istraživanje o malim mjestima proveo, Randall Height, glavni sporedan lik romana Duša u plamenu irskog pisca Johna Connollyja, inače desete u nizu Connollyjevih priča iz serijala o uznemirujuće mračnom privatnom istražitelju Charlieju Parkeru. Kako mu je posvetio cijeli serijal, logično je zaključiti kako je Parker glavni lik i ovog romana. Iako je tu ulogu preuzeo pomalo nevoljko jer Height ipak nije onoliko bezličan koliko biste to od dosadnog računovođe usamljeničkog stila života očekivali. U nekom prošlom životu, kada se zvao William Lagenheimer sudjelovao je u ubojstvu četrnaestogodišnje djevojčice. Po odsluženju kazne sustav mu je ponudio drugu šansu stvorivši za njega novi identitet pod čijim okriljem, u malom i mirnom mjestašcu Pastor’s Bay živi i radi niz godina. No kako u malom mjestu ništa ne može zauvijek ostati skriveno, i njegovu je tajnu netko otkrio i sada se sadistički naslađuje mučeći Heighta. Već bi i sama ta situacija bila dovoljno mučna, ali baš u tom trenu nestaje jedna od mještanki, četrnaestogodišnja djevojčica i Height se opravdano boji kako će ga, jednom kad se te igre zasiti, njegov mučitelj izmrcvarenog predati policiji kao glavnog sumnjivca za taj nestanak, a možda i ubojstvo.

            Isto bi, najradije, učinio i Parker, u ovom slučaju angažiran od strane Heightove odvjetnice. Premda mu je društvo pruža, čovjek čije su žena i kći brutalno otrgnute od života, ne može pronaći razlog za oprost jednom djecoubojici. Čak niti kad je taj u trenutku počinjena ubojstva i sam bio dijete. Pretpostavlja, ipak, da se iza anonimnih prijetnji krije kudikamo gora osoba te se i sam uvlači u zamršeno klupko očaja, ljudske zlobe, nesreće i duboke duševne poremećenosti, klupko čije će ga rasčvoravanje umalo stajati života.

            Charlie Parker je glavni lik ovog romana. Ne, zapravo, Charlie Parker je glavni pripovjedač ovog romana, jedini od likova kojem je Connolly dopustio da progovori vlastitim glasom i svoje viđenje raspleta događaja s čitateljem podijeli u izravnom dijalogu, pisanom u prvom licu. Ostali likovi nisu bili te sreće ili samo nisu dugogodišnjim druženjem zaslužili Connollyjevo povjerenje te je o njihovim aktivnostima i ulogama kroz 428 stranica gusto ispisanog teksta autor čitatelja izvijestio posrednim putem, pripovijedajući o njima u standardnom, trećem licu. I već tu se pokazuje Connollyjeva maestralna pripovjedačka vještina jer se nije, mijenjajući lica i perspektive, niti okliznuo na mjestima na kojima bi manje vješti ozbiljno udarili o tlo. Vrhunski opsjenar Connolly u hipu zamjenjuje možebitnu čitateljevu zatečenost prvom promjenom perspektive uljuljkavanjem u mračnu i uznemirujuću, izuzetno atmosferičnu priču čija će jezovitost, posredstvom plejade do u tančine ocrtanih likova, nesumnjivo potpuno preuzeti čitatelja u trenucima druženja s knjigom. Ako ne i duže.

            Ako to nije Charlie, tko je onda glavni lik Duše u plamenu? To je mjesto, Pastor’s Bay. Nije ucrtano ni na jednoj karti, a opet svaka država svijeta obiluje njegovim blizancima. Pastor’s Bay svojim stanovnicima naizgled nudi utočište, nudi im mjesto u kojem će moći nastaviti, ili nanovo započeti svoje narušene živote, lažno im se prikazuje kao onaj nedostajući komadić slagalice njihova identiteta, onaj čijim će pravilnim postavljanjem sve brige biti izbrisane. Za ljude koji znaju odgovore na pitanja tko i što, Pastor’s Bay je odgovor na pitanje gdje, svršetak potrage za mjestom u čijim će granicama razrušeni životi napokon dobiti smisao.

            Osim što neće. Jer, kako umećući elemente nadnaravnog i poigravajući se s čitateljevom koncentracijom i moći rasuđivanja, suptilno ukazuje autor, utočište se nalazi u nama samima. Nalazi se u onom najskrovitijem zakutku ljudskog tijela, onom za koji niti nismo sigurni da postoji, ali itekako osjećamo kada se taj kutak nađe ugrožen. Ne možemo li se povući u njega i pronaći mir, niti jedno mjesto na svijetu neće nas spasiti od nas samih. A kako bismo se spasili ili pak pobjegli od sebe, moramo znati od čega bježimo. Život, kao i identitet, razlomljen na pola dovodi osobu u stanje psihičke podvojenosti i ono što je društvo namijenilo kao drugu priliku za život, pretvara u brzu cestu do pakla. Onog osobnog, s kojim se takvi svaki dan bore iznutra i onog vanjskog, kakav nastane kada mnogo takvih izgubljenih pojedinaca odluči stvoriti društvo utočenika.

            Iako ćete za Dušom u plamenu prvesntveno posegnuti kao za napetim i atmosferičnim trilerom (i on vas u tome neće razočarati), dobit ćete i mnogo više. Dobit ćete izvrsno psihološki isprofilirane likove, socijalnu dramu, prikaz jedne druge Amerike koju se često odmiče u stranu kako ne bi okaljala onu pravu, službenu sliku. Naposljetku, dobit ćete priliku zaviriti u mnoge duše i promatrati različite stupnjeve duševne rastrojenosti. Dobit ćete priliku o svemu dobro razmisliti i zapitati se je li ta, toliko uzdizana, druga šansa, milostivi ustupak ili nova osuđujuća presuda.

Advertisements