Drugo izdanje ZBFa jamči apsolutno dobru atmosferu lošoj prognozi unatoč

Zagreb Book Festival već se svojim prvim, lanjskim izdanjem profilirao kao jedan od najvažnijih događaja na hrvatskoj kulturnoj sceni. Idejni su začetnici, smjestivši manifestaciju u prostor Muzeja za umjetnost i obrt i spojivši književnost i glazbu, uspjeli književnom festivalu podariti opušteno ozračje, svojstveno višednevnim, ljetnim glazbenim druženjima i samim time na ZBF privući čak i onaj dio publike nesklon ponešto komornoj atmosferi kakvo inače prati književna okupljanja.

            I dok smo lani uživali u kriminalno dobrim knjigama ove će nam godine jednako zanimljivo biti u društvu obećane zemlje Irske. U programima objedinjenim pod nazivom Zemlja porijekla :Irska hrvatskoj će se publici, redom, predstaviti Sebastian Barry, jedan od najvažnijih irskih pisaca srednje generacije čija će knjiga Tajno pismo biti predstavljena na samom otvorenju festivala, u ponedjeljak u 19 sati, John Connolly, David Park i Eoin Colfer. Svi oni koji se s irskim autorima ne uspiju družiti u večernjem programu, propušteno će moći nadoknaditi slijedećeg dana, u 11 sati ujutro, kada će u Bistrou Hrvatskog narodnog kazališta autore moći upoznati u još opuštenijoj formi kroz program Irish coffee.

Kako organizatori, uz predstavljanje ovogodišnjeg partnera žele odati priznanje onom lanjskom i podsjetiti na sve lijepe trenutke prvog izdanja ZBFa, kao jedna od novosti uveden je i program Tribute to Sweden u sklopu kojeg će, u subotu 21. svibnja, Zagreb posjetiti mračni princ skandinavskih kriminalističkih romana Carl  Johan Vallgren čiji je prvi izlet u trilerske vode, roman Dječak iz sjene, prvi u nizu slučajeva Dannyja Katza zaledio krv u žilama čitateljima diljem svijeta, a u Zagrebu će predstavljati svoj novi roman Svinje. No Vallgren će zasigurno publici otkriti i svoju nježniju stranu jer, osim kao Lucifer, čitateljima je poznat i kao autor prekrasne priče Povijest jedne čudesne ljubavi.

Tribute to Sweden ugostit će i mamu Mame Mu Juliju Wieslander, švedsku autoricu knjiga za djecu i mlade čime se, kao i podnevnim programom Miksano za mlade nastavlja briga što je Naklada Ljevak sa svojim partnerima pokazuje spram približavanja knjige i pobuživanja interesa za čitanje kod onih najmlađih čitatelja. Zanimljivo je i kako je na slikovnici Mame Mu uz Wieslanderovu radio i Sven Nordqvist, prošlogodišnji gost festivala čime se na još jedan dodatan način odaje počast minulom izdanju.

Posebno valja istaknuti i program Svježe i domaće kojim će se pred festivalskom publikom predstaviti najnovija djela popularnih hrvatskih pisaca poput Daše Drndić, Veljka Barbierija, Ivice Đikića, Jasne Žmak, Marine Vujčić, Ivice Ivaniševića, Olje Savičević Ivančević, Hrvoja Turkovića, Žarka Paića i mnogih drugih. Uz odgajanje najmlađe, važno je i odraslu čitateljsku publiku usmjeravati prema domaćoj književnosti i domaćim autorima te su se stoga, bogatim i raznovrsnim odabirom organizatori pobrinuli da i u toj festivalskoj domeni svatko pronađe nešto za sebe.

Uz književni, bit će tu i socio-kulturološki program u vidu tribina kojima će zanimljive goste voditi Kristijan Vujičić, ljubitelji filma u sklopu programa Knjiga i film moći će pogledati čak tri filma, među kojima i ekranizaciju uspješnice Colma Toibina Brooklyn, a sve će to biti začinjeno glazbenim programom. Sve u svemu, tjedan dana i preko 40 zanimljivih događanja jamstvo su da će zagrebački Muzej za umjetnost i obrt u tjednu što nam predstoji živjeti jednim sasvim drugim životom, životom u kojem će knjiga i pisana riječ preuzeti primat, a svi će njihovi ljubitelji pomoći da makar pod tim komadićkom zagrebačkog neba atmosfera bude neprestano vedra. Lošoj vremenskoj prognozi unatoč.