vRisak u Rijeci od 2. do 12. lipnja

Prije no što 2020. godine postane Europskom prijestolnicom kulture, Rijeka će na deset dana, od 2. do 12. lipnja postati hrvatska prijestolnica knjige zahvaljujući vRisku, međunarodnom književnom festivalu i sajmu knjiga što ga, sada već tradicionalno, devetu godinu zaredom, u posljednjim danima proljeća organizira izdavačka kuća V. B. Z.

            Iako, kako je na konferenciji za medije izjavio umjetnički direktor festivala Drago Glamuzina, organizatori svake godine kažu kako će napraviti manje programa, svako je novo izdanje vRiska sve veće, obimnije i programima bogatije. Festival, kao i njegovo prepoznavanje i popularnost kod publike, svake godine raste i nije stoga pretjerano reći kako je ovogodišnji vRisak najveći i najbolji do sada. Tako će se kroz 10 festivalskih dana održati 50 programa koji će ugostiti 150 pisaca, pjesnika, publicista, esejista, urednika i prevoditelja iz cijele Europe, od njene najsjevernije pa gotovo do najjužnije točke, od Islanda pa sve do Cipra. Ovogodišnje je festivalsko izdanje podijeljeno u 5 programskih cjelina, 3 književne te 2 čija je misija spojiti književnost s drugim oblicima umjetničkog izražavanja i time na još jedan način omogućiti Rijeci i Riječanima da se tih deset dana vRiska sažive s festivalom i prožive ga što intenzivnije.

            U sklopu programa Knjiga ispod čekića predstavit će se neka od najnovijih djela važnijih domaćih autora poput Ivane Bodrožić, Ivice Đikića, Daše Drndić, Borivoja Radakovića, Ede Popovića, Delimira Rešickog, Marine Vujčić i Ivice Ivaniševića, a na dislociranom programu u Gradskoj knjižnici Labin bit će predstavljena i najnovija knjiga Bekima Sejranovića.

            Uz domaće, riječkoj će se publici kroz program Balkan express predstaviti autore i romane koji su u protekloj godini na neki način „iskočili“ na književnim scenama u regiji. Tako će Islednik srpskog pisca Dragana Velikića, nakon zagrebačkog i osječkog,, na vRisku doživjeti i svoje riječko predstavljanje. Predstavit će se i slovenski autor Juri Hudolin, crnogorski Miodrag Popović te dva bosanskohercegovačka autora Ahmed Burić i Jasmin Imamović.

            Kruna književnog djela festivala i ono što mu daje međunarodni karakter svakako je predstavljanje biblioteke Europom u 30 knjiga, projekta što ga V.B.Z. u tri etape provodi u suradnji s Europskom unijom. Cilj je tog projekta, kako je istaknuo Glamuzina, domaćoj čitateljskoj publici predstaviti autore iz 30 europskih zemalja, 30 malih europskih književnosti, prevesti ih sa 30 malih europskih jezika i na taj način pokazati kako i unutar tih književnosti postoje važni i veliki pisci čija djela zaslužuju prijeći jezičnu barijeru. Nakon iznimno uspješne prve faze, ove se godine projekt nastavlja i u Rijeku dovodi čak sedam autora iz europskih zemalja; sa Cipra dolazi Myrto Azina Chronidi, iz Grčke Christos Ikonomou, iz Slovačke Monika Kompanikova, iz Estonije Tonu Onnepalu, iz Finske Rikka Pulkkinen, a s Islanda velika književna zvijezda Sjon poznat i kao autor mnogih tekstova Bjorkinih pjesama čiji je roman Plava lisica preveden na mnoge svjetske jezike i nagrađen najvažnijom nordijskom književnom nagradom.

            Uz knjige, glazba i film biti će nezaobilazan dio ovogodišnjeg vRiska pa će se tako u sklopu premijernog izdanja programa vRisak Cinema prikazati čak tri filma; Staklena rijeka prema romanu Emila Andreeva, Nažalosnost stvari redatelja Felixa von Groeningena snimljen prema romanu Dimitrija Verhulsta, a bit će prikazani i isječci iz filma Peti brod prema romanu Monike Kompanikove. Film se, kako je istakla izvršna organizatorica vRiska Marija Bošnjak još uvijek nalazi u postprodukciji te će ovo riječko prikazivanje biti svojevrsna svjetska premijera. Nakon dobrim knjigama i filmovima ispunjenim danima, večeri vRiska završavat će u večerima ispunjenim dobrom glazbom na after partyjima u riječkim klubovima Tunel i Život. Za dobru će se glazbu pobrinuti članovi lokalne glazbene scene, a veliko će finale partijanje doživjeti u subotu, 11. lipnja kada će se, na samom zatvaranju vRisak pridružiti velikom glazbenom Impuls festivalu.

            Ne preostaje stoga drugo do proučiti festivalski program, spakirati kovčege, krenuti put Rijeke, 2. lipnja u 19:30 na brodu Marina uploviti u vRisak uz program što će ga, u režiji Krešimira Dolenčića voditi Vojo Šiljak, a potom u istom ritmu nastaviti te i svih ostalih festivalskih večeri.

            Za kraj, valja napomenuti kako je, na dvjema lokacijama na riječkom Korzu, već otvoren prodajni dio sajma. Knjige hrvatskih nakladnika mogu se kupiti uz popuste do 70%, a prodajni će dio, kao i sam vRisak, biti otvoren do 12. lipnja.