Rijeka sinoć uz vrisak zaplovila morem knjiga

 

            Sinoć je, svečanim otvorenjem i simboličnim vriskom protiv aktualnih pokušaja nametanja knjiga i autora podobnih za čitanje, započeo deveti riječki sajam knjiga i festival autora vRisak, međunarodni književni festival pod čijim će okriljem Rijeka na brojnim lokacijama čitati od 2. do 12. lipnja.

            Kako je, otvarajući svečanost na brodu Marina naglasio njen kormilar Vojo Šiljak, vRisak je najveći međunarodni književni festival u Hrvatskoj, čiji će gosti ove godine biti književnici iz cijele Europe, od Islanda do Cipra, a velik će dio programa biti posvećen i autorima iz regije, kao i najnovijim djelima domaće književne produkcije. Organizatori, kako je istaknuo direktor sajma Zoran Simić, ne zaboravljaju niti na loklanu književnu   scenu pa će tako i ove godine biti predstavljeni neki od ponajboljih riječkih autora, bilo rođenih Riječana ili onih koji su u Rijeci, zbog svega onog što Rijeka jest, pronašli svoj dom, a festival će se i zatovriti čitanjem u organizaciji riječke književne skupine Ri Lit.

            U ovim, za kulturu nikad težim, vremenima od najveće je važnosti promicati knjigu razvijati kulturu čitanja i poticati entuzijazam. Upravo taj moto, nepokoravanja i nepopuštanja kulturnom podjarmljivanju, obilježio je poruke svih govornika što su sinoć, svaki u svom nadahnutom govoru, otvorili festival, a obilježit će zasigurno i svih deset dana što pred Rijekom, Riječanima i njihovim gostima predstoje. Među pedeset raznovrsnih književnih događanja svatko će od posjetitelja pronaći nešto za sebe, a novi programi, vRisak Cinema i vRisak Music samo će zaokružiti multidisciplinarno bogatstvo festivala.

            Obraćaujući se okupljenima, srpski je književnik Dragan Velikić rekao kako odabir Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine znači kako je netko napokon pročitao jednu knjigu, knjigu koja govori o gradu i u sebi sabire sve njegove raznorodnosti, sva njegova lica, sve njegove duše. Riječ je o knjizi Kako čitati grad Radmile Matejčić čiji podnaslov glasi Rijeka jučer i danas, a događanja poput vRiska kamen su temeljac za jednako svijetlo riječko sutra. I stoga će, kako je prvi otvarajući festival istaknuo Mladen Zatezalo, direktor izdavačke kuće V.B.Z., vRisak svake godine biti sve bolji,a  sve će sitne mane i nedostaci biti revidirani i otklanjani kako bi 2020. Rijeka, kao prijestolnica kulture, dobila onakav festival kakav, kao luka različitosti, i zaslužuje. Feštu od knjiga, glazbe, druženja, kulturne razmjene i nadopunjavanja.