V.B.Z. i Tisak media nagrada za najbolji neobjavljeniroman – Čijim će rečenicama žiri dati ultimativni kompliment?

Knjiga žalbe, Da znaš da idemo, Xenia se vraća u Sorento, Matijino stanje rata, Specijalna potreba, Noa. Nakon sutrašnje dodjele nagrade za najbolji neobjavljeni roman što će je po trinaesti put dodijeliti nakladnička kuća V.B.Z. i Tisak media jedan od ovih naslova privlačit će pažnju potencijalnih čitatelja iz izloga i s polica svih većih hrvatskih knjižara, a netko će od autora skrivenih iza pseudonima Bruno Brazil, Boroš, Caruso, Zavelim, Pahuljica i Sam u vodi iz anonimnosti će zakoračiti pod jarka svjetla hrvatske književne pozornice.

I dok se književna javnost počesto pita jesu li ta svjetla još uopće bar dijelom usmjerena prema književnosti i čuči li hrvatskom društvu knjiga bar negdje u primisli, gotovo stotinu spisatelja i spisateljica uvjereno je kako upravo ova nagrada pridonosi vidljivosti knjige domaćeg autora na policama knjižara. 91 rukopis pristigao je u V.B.Z.ovu središnjicu do 15. srpnja, a žiri u sastavu Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Drago Glamuzina kojim predsjeda Zoran Ferić u četvrtak će, u zagrebačkom klubu Opera otkriti kome će ova, trinaesta, dodjela ostati u najljepšem sjećanju.

Što zaista donosi ova književna nagrada? Značajan novčani iznos od stotinu tisuća kuna i skulpturu V.B.Z. i Tisak media književne nagrade, rad poznatog umjetnika i glazbenika Ivice Propadala. No više od svega, ova nagrada donosi vidljivost. Prije 14 godina, 2002. godine, nagrada je utemeljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja, a kroz godine se istaknula kao važan faktor u održavanju i oživljavanju književne  scene. Prepoznali su to partneri i sponzori, a prepoznaju i pisci čijih rukopisa, iz godine u godinu, ne manjka.

Uvriježeno je mišljenje kako je upravo primamljiv novčani iznos razlog tolikom odazivu mladih i neafirmiranih, ali i javnosti već dobro poznatih pisaca na ovaj natječaj. Je li to doista tako? Iako stotinu tisuća kuna bar privremeno riješava egzistencijalna pitanja, prvi laureat, Josip Mlakić i prošlogodišnja pobjednica Marina Vujčić kažu kako je njihova najveća motivacija ipak bila anonimnost, mogućnost da provjere kako će njihovi tekstovi funkcionirati u za njih novom, anonimnom kontekstu. Anonimnost je odigrala značajnu ulogu i kod, tada književne debitantice, a danas poznate spisateljice Ankice Tomić. Budući da je rukopis poslala pod šifrom, nagradu, kaže, doživljava kao ultimativan kompliment svojim rečenicama.

            Osim oko anonimnosti kao motivacije, troje se autora slaže i oko vidljivosti kao jedne od najvećih dobrobiti nagrađenosti romana. Iako je stanje na književnoj sceni tada bilo bitno različito od današnjeg, Josip Mlakić u svojoj arhivi još čuva preko tridesetak kritičkih prikaza svoga romana Živi i mrtvi, a Marina Vujčić smatra kako je Susjed otvorio put do čitateljskih srca i njenim ranijim romanima. . „Kritika me i prije „Susjeda“ doživljavala ozbiljno i zbilja se ne mogu požaliti da se o mojim prijašnjim romanima nije pisalo, i to uvijek afirmativno – ali nagrada mi je skratila put do puno većeg broja čitatelja. Nakon „Susjeda“, za mojim prijašnjim romanima posegnuli su i oni koji me prije nisu čitali“, kazala je Vujčić.

Osvajanje nagrade za najbolji neobjavljeni roman, ipak, možda ponajviše utječe na autorsko samopouzdanje. „  Nagrada mi je prije svega dala jedno golemo samopouzdanje za daljnji rad i to je nešto što je za pisca vrjednije od bilo čega drugog“, istaknuo je Mlakić, a Ankica Tomić, kao pobjednica debitantica svim autorima čiji rukopisi sramežljivo proviruju iz ladice radnog stola ili iz neke zaboravljene datoteke na računalu poručuje da se svakako prijave jer „ovakvi su natječaji najbolja prilika za mlade autore. Izvrstan koncept, velika šansa za “proboj” i rijetka mogućnost da sami sebe pozicioniraju, da vide jesu li dovoljno dobri da se plasiraju u finale i, bude li sreće, pobijede ili rukopis trebaju dorađivati dok ne bude dovoljno dobar i za čitatelje izvan obiteljsko-prijateljskog kruga. U svakom slučaju, nemaju što izgubiti, a mogu dobiti više nego što očekuju. I pritom ne mislim samo na famoznih 100.000 kuna.“ Ima li bolje pozivnice za četrnaesti, petnaesti i sve buduće natječaje?

Advertisements