Čarobnjak Vladimir kao posveta svim brižnim očevima – u Velvetu predstavljena nova knjiga Milane Vuković-Runjić

Bijeli dio, sada već kultnog, zagrebačkog kafića Velvet sinoć je nakratko pozelenio. Dame u zelenim haljinama, ukusni zeleni kolačići na stolovima, u čašama čarobni zeleni napitak za vraćanje snage, a sa stropova vise zelene dekoracije. Čudom su se čudili slučajni prolaznici, potiho se došaptavajući, upirući prstom i pitajući se o čemu je riječ. Oni upućeniji ipak su znali kako to nije još jedan običan četvrtak u Dežmanovoj ulici. Kako bi i bio kad ju je svojim prisutstvom počastio Zeleni čarobnjak Vladimir.

Vladimir ne napušta svoju platanu često, ali ovog mu je puta to naredila njegova petogodišnja kćerkica Matilda. Kao i svakom drugom ocu, i Vladimiru je sreća male princeze (ili, u ovom slučaju, male vještice) na prvom mjestu pa je svladao strah i pojavio se pred okupljenim mnoštvom. Matilda nije bila tako hrabra, ali zato je pred publiku hrabro stala šestogodišnja Antonija, vjerojatno najmlađa suautorica neke knjige u povijesti hrvatske književnosti. Antonija je, naime, sa svojom mamom, uglednom hrvatskom književnicom i urednicom Milanom Vuković-Runjić napisala bajkovitu dječju knjigu o Vladimiru i Matild.i Iako autorica iza sebe ima dvadeset i šest (ili dvadeset i sedam, vjerujemo li Danijelu Rafaeliću) knjiga, s Vladimirom i Matildom prvi se put odvažila zaći u sferu dječje književnosti. I to kakve.

Sjajnu je analogiju povukao Rafaelić na samom početku predstavljanja rekavši kako su nekad ovim putem žene ruku svezanih na leđima kretale u svoju posljednju šetnju, na putu prema lomači, a danas predstavljamo bajku o vještici Matildi i silno se tome veselimo. Kao društvo smo napredovali, a knjige poput Vladimira i Matilde vrijedan su doprinos svakoj kulturi. Spajaju one, na najbolji mogući način, bajkovitu strukturu s elementima za odrasle. Ova knjiga je, usto, i natopljena elementima staroslavenske mitologije čime zauzima posebno mjesto u književnosti, a zauzet će, siguran je Rafaelić, i mjesta u srcima čitatelja. „Ovu knjigu nemojte kupovati samo djeci. Kupite je sebi kako biste čitali svojoj ili tuđoj djeci. Mislim da će vam biti zahvalni“, zaključio je.

A zahvalna je i autorica, kaže, svim brižnim i nježnim očevima s kojima se svakodnevno susreće, na ulicama, u parkovima, trgovačkim centrima i mnogim drugim mjestima, očevima koji s neobičnim strpljenjem ispunjavaju sve zahtjeve i udovoljavaju mušicama svojih malih princeza, poput dobroćudnih divova ih noseći na ramenima, vrteći ih u zraku, crtajući osmijehe na njihova lica. „Mislim da se kao društvo njima premalo bavimo i stoga sam ovu knjigu, potajno, posvetila i svim onim brižnim i nježnim očevima koji bespogovorno udovoljavaju mušicama svojih djevojčica“, kazala je autorica.

I dobro da je tako jer kada očevi ne bi udovoljavali svojim princezama, mali posjetitelji sinoćnjeg predstavljanja ne bi bili u društvu jednog pravog čarobnjaka čije se čarobnjačko obrazovanje jednim dijelom odvijalo i u Hogwartsu gdje je, kako je otkrio jednoj drugoj čarobnici iz publike, upoznao i Harryja Pottera i mnoge druge slavne čarobnjake.

Publika će o Vladimirovim i Matildinim pustolovinama moći čitati i nakon što završi s posljednjim stranicama prve knjige jer, kako se dalo naslutiti, spremaju se i nastavci. A sprema se i dječja predstava inspirirana ovim djelom. Možda, u budućnosti, doživimo i igrani, animirani pa čak i dokumnetarni film jer ova je knjiga, po mišljenju predstavljača, za ekranizaciju svake vrste savršena.