Zašto su Danci (naj)sretnija nacija? Predstavljena knjiga HYGGE

Danci, Švicarci i Islanđani tradicionalno već zauzimaju vodeća mjesta na popisu najsretnijih naroda na svijetu. Prema posljednjim podacima, stanovnici Danske u toj su se utrci svojski potrudili i dodatno odmakli svojim pratiteljima pa se sada na svjetskom tronu sreće nalaze sami. Leži li uzrok tome u hygge?

I što je hygge uopće? Riječ, pojam, osoba osjećaj ili mjesto? Sve od navedenog ili pak nešto posve drugo? Kako bi se hygge opisao, britansko-danska autorica Louise Thomsen Brits napisala je cijelu knjigu HYGGE, a u izdavačkoj kući V.B.Z. dodali su podnaslov sretan život na danski način i razveselili sve hrvatske pratitelje knjiga životne filozofije i priručnika o načinu življenja. No, čini se, i ne samo njih.

Na sinoć održanom predstavljanju knjige HYGGE sretan život na danski način u Centru Kaptol doista se tražio stolac više. Više no o samoj knjizi urednica Koraljka Penavin sa svojim je gostima Martinom Čilić, kolumnisticom za modu i lifestyle, Tomislavom Gugom, savjetnikom za javnu diplomaciju pri Veleposlanstvu Kraljevine Danske i Marulom Kuljišem, studentom Filozofskog fakulteta razgovarala o životu u Danskoj. Jer svatko je od njih ondje proveo određeno vrijeme i samim time stekao vlastito mišljenje oblikovano pomoću neposredno stečenih iskustava. A sva se ta iskustva mogu sažeti u nekoliko jednostavnih naputaka za sreću, u skromnost, okrenutost pravim vrijednostima i usporeniji životni ritam. Svi su se sudionici predstavljanja, naime, složili kako Danci mnogo više vremena provode u krugu svojih obitelji, a mnogo su manje od, primjerice mediteranskih kultura usredotočeni na duga i česta druženja s prijateljima, dugotrajno ispijanje kava ili bučne zabave. Danci, možda, plaćaju najviše poreze, ali zauzvrat dobivaju osmosatno radno vrijeme i okolinu u kojoj je slobodno vrijeme potreba a ne luksuz na čije se korištenje gleda s prijekorom. Naposljetku, kao i većina skandinavskih naroda, u svoje su društvo usadili nenametljivost i nesklonost razmetanju materijalnim dobrima jer i takvo, posjedovanjem neopterećeno društveno ozračje pridonosi sreći jedne nacije.

No je li to hygge? Hygge je sve to i više od toga. Čovjeku, a ne stvarima orijentirana kultura, pronalazak onog mjesta na kojem se osjećamo sigurno i zaštićeno kao doma, ostvarivanje vlastitih potencijala kroz aktivnosti čije nas provođenje čini sretnima… hygge je doživljaj života i zajedništva, koncept sreće razumljiv i ostalima, a ne samo pripadnicima najsretnijeg naroda na svijetu.

Iz prenesenih iskustava i o knjizi izrečenih uvodnih riječi daje se naslutiti kako je hygge ono što pojedinac želi od njega da bude. Sreća je, ipak, najpoželjnija valuta, a čitanje ove knjige zasigurno nikoga neće osiromašiti.