Knjiga godine : Eksperiment

Godina na izmaku bila je, možemo to slobodno reći, godina knjiškog obilja i čitateljskog blagostanja. Rekordna posjećenost najvećeg književnog sajma, sve bolji, veći i brojniji književni festivali i, ono najbitnije, zaista impozantan broj novih, pomno odabranih i kvalitetnih naslova. S takvim obiljem pred sobom, čitatelj si može, povremeno, dopustiti ipo ponešto eksperimentiranja. Uspješno ili neuspješno, eksperimentiranje uvijek otvara vrata u nešto novo, drugačije.

Eksperimentiranjem se nije dala zastrašiti Cipranka Myrto Azina Chronidi, žena kojoj je liječenje tijela profesija, a iscjeljivanje duše poziv. Potonje do izražaja dolazi u njenu trećem, europskom Nagradom za književnost, ovjenčanom romanu Eksperiment. U eksperiment se, suvereno se krećući granicom između romana i kratke priče, upustila Chronidi, a u eksperiment su se upustili i njeni glavni likovi.

Ona i On, zaljubljeni, zadovoljni, situirani, sretni. Kupivši nedavnokuću na moru i uredivši je baš kako su oduvijek željeli, odlučuju se na slijedeći korak. U životu i u vezi. Plod njihove ljubavi bit će zajednički napisana drama. On će ispisati muškarčev, a ona će život udahnuti ženinu liku čime će ta njihova drama, njihov eksperiment dobiti na dubini, jačini, snazi, do čitatelja će dopirati dvama principima i tako dobiti na uvjerljivosti.  A oni će, ne bi li se u potpunosti predali radu na svome djelu, za pisanja ustezati od podavanja jedno drugome. Pripadat će si umom, ali tijela će staviti na čekanje.

No gdje je, osim u strukturi, eksperiment u Eksperimentu? U nelinearnosti, naizgled nepovezanim pričama čije se niti nerazmrsivo spajaju tek na njegovu samu kraju? U erotici? Da, u erotici. Jer ponor između fine erotske i nasilno vulgarne, pornografske literature jednak je ponoru što razdvaja zavodljiv ples u polutami od šljašteće predstave na pozornici nekog bara. Eksperiment ne eksperimentira s dobrim ukusom kao što to čine svakovrsne erotske trilogije, Chronidi u njemu spaja racionalno i čarobno. Njena se fina erotika plete dok eros i tanatos, život i smrt, plešu svoj ritualni, svakodnevni, zavodljivi i sveprožimajući ples.

Naposljetku, eksperiment u Eksperimentu je u istraživanju erotske ljubavi i duše, u finoj erotskoj potci koja se, ne otkrivajućigotovo ništa, provlači cijelim djelom. Čitatelj nenavikao na finu erotiku mogao bi ostati uskraćen za raznovrsne devijacije uma uskraćenog za pražnjenje seksualne energije. Autorica, ipak, ne odvaja erotsku ljubav od seksualnosti. Stoga On i Ona, vođeni vještim Chronidinim prstima, ulaze u najintimniji ples, onaj što ga proizvode dva spojena pa razdvojena uma, dvije poloviceistog bića. U toj igri, iako ponekad ne posve u ritmu, skriva se ono što Eksperiment čini jednom od najvažnijih knjiga ove godine; najfinije upute za samoispunjenje kroz drugog. I ostvarenje drugog kroz nas same.