Harry Potter i ukleto dijete

Joanne Kathleen Rowling davnih je dana izjavila kako ne želi da njezini mali junaci ostanu zarobljeni u vremenu. Svojoj čarobnjačkoj prirodi unatoč, Harry Potter i njegovi prijatelji ipak su samo ljudi i ljudskom usudu ne mogu pobjeći. Moraju odrasti, presudila je Rowling i iz nastavka u nastavak pridržavala se te odluke. Harryjeva je priča postajala sve ozbiljnijom, junaci sve odraslijima, a kako je sazrijevala priča, odrastala je i sazrijevala i njena čitateljska publika.

Biti dijelom stvaranja jednog od najvećih književnih fenomena modernog vremena bilo je posebno iskustvo, nestrpljivo iščekivati svaku novu knjigu i iznova se razveseliti jer priču, ma koliko se odraslim smatrao, ne prerastaš. Ona raste s tobom. Mnoge je iz prve dječje postave čitatelja zasigurno razočaralo autoričino nepopustljivo ustrajanje na ograničenom broju nastavaka serijala. Bit će ih sedam, po jedan za svaku školsku godinu provedenu u Hogwartsu. Ne zato što JK Rowling nema više mašte već kako bi se čarolija održala.

Autorica je, doista, zatvarala oči i uši pred usrdnim molbama obožavatelja i primamljivim ponudama izdavačkih kuća. Novih nastavaka nema. Ostala je vjerna sebi. Sve dosad, do pojave ukletog djeteta. Zapravo, ni sada nije prekršila obećanje staro više od desetljeća. Jer osma priča iz serijala o malom čarobnjaku, Harry Potter i ukleto dijete, nije roman, a Harry više nije mali čarobnjak. Dječak koji nije trebao preživjeti na pragu je četvrtog desetljeća, otac troje djece i radi u Odjelu za pravosuđe Ministarstva magije. Čitatelj sve to saznaje, ne iz knjige već iz drame.

Prije no što je objavljeno, Ukleto je dijete lanjskog lipnja izvedeno na pozornici londonskog West Enda. JK Rowling je potom, uz pomoć Johna Thorna i Jacka Tiffanyja, dašak hogwartske čarolije pomiješane s londonskim zrakom odlučila prenijeti i u domove čitatelja. I tako su čitatelji navikli na fantastične opise, čudesna bića i zaranjanje u čarobni svijet, ozračja posve drugačijeg od ovog našeg, ostali razočarani. Jer sve se to, i čarolija, i ozračje, i oblikovanje i nijansiranje likova, odvija kroz formu dijaloga. Neuobičajeno? Svakako. Razočaravajuće? Nipošto.

Ako ste se ikad pitali kakav bi Harry postao da je nastavio živjeti kroz Rowlingičine knjige, odgovor upravo stoji pred vama, u obliku 328 tvrdoukoričenih stranica. Radio bi običan, svom nazivu unatoč, nimalo čaroban posao i borio bi se s izazovima što ih odrasli život i roditeljstvo svakodnevno postavljaju pred svaku odraslu osobu i svakog roditelja.  Praćenje odraslog Harryja Pottera pomalo je nalik čitanju o životu dječje hollywoodske zvijezde. Nakon što odraste i izgubi sjaj, kakav je to odrasli život dostojan nasljednik blještavog početka pod svjetlima reflektora? Kakav je partner prikladan, kakvo zanimanje neće uzrokovati prezrivo otpuhivanje nekadašnjih obožavatelja?

Srećom, mnogo više no Harryjem samim, Ukleto se dijete bavi njegovim srednjim djetetom, sinom Albusom Severusom i jednim neobičnim prijateljstvom. Kada bi Romeo i Julija postojali danas, kao dva dječaka povezana jednim nemogućim, a neraskidivim prijateljstvom, bili bi Albus Severus Potter i Scorpius Malfoy. Premda neprijateljstvo njihovih očeva seže u najraniju dob, dvojica su dječaka od prvog trenutka povezani snažnom niti prijateljstva. Ista će mnogo puta biti dovedena u pitanje i nailaziti na gotovo nepremostive prepreke, a dječaci će za svoje prijateljstvo morati učiniti ono za čime Ron, Hermione i Harry ili Draco, Crabble i Goyle nikada nisu osjećali potrebu – žele li zadržati ono najvrijednije što se može ponijeti iz školskih klupa, morat će se boriti za svoje prijateljstvo.

Ta poduka iz prijateljstva najvažnije je što ćete iz Ukletog djeteta ponijeti sa sobom. Nisu to veličanstveni krajolici oko Hogwartsa niti dinamične scene čarobnjačkh bitaka na kakve su čitatelji navikli. Nije to čak niti poznati weasleyevski humor. Čarobnjački podmladak naučit će vas nešto mnogo važnije, kako biti prijatelj i kako, ako već ne mogu biti zaboravljene, premostiti razlike i učiniti ih vezivnim tkivom čvrstog i sjajnog prijateljskog odnosa. Pokazat će vam kako ostaviti prošlost iza sebe jer živjeti s nekim tko gleda unatrag užasno je teško. A stalno prizivanje prošlosti može grubo naštetiti, čak i devetnaest godina kasnije.